RADIO NEZAKONITO

Lukačev operativac za prljave poslove Hafizović želi staru poziciju u FUP-u

S pozicije glavnog inspektora Federalne istražne službe FUP-a raspoređen u Sektoru za podršku, godinama radio po uputama jedne političke partije

Hafizović i Lukač: Od FUP-a napravili poligon za političke obračune. Avaz

Piše: M. Aščić

9.3.2021

Nurudin Hafizović, bivši šef Istražnog odjela FUP-a i nekadašnji v.d direktora ove policijske agencije, uputio je prije nekoliko dana žalbu policijskom odboru za policijske službenike, a zbog rješenja po kojem je s pozicije glavnog inspektora Federalne istražne službe raspoređen u Sektoru za podršku, saznaje "Avaz"


Premješten s pozicije

Hafizović je u žalbi naveo da je ovo rješenje nezakonito. Međutim, ono što je Lukačev operativac za prljave poslove u FUP-u zaboravio, jeste činjenica da je godinama na poziciji koju je obnašao, služio se raznim malverzacijama i nezakonitostima i radio po direktnom nalogu jedne političke partije.

To je upravo jedan od ključnih razloga zašto je i premješten s ove pozicije u FUP-u, koju je koristio za političke obračune i služio se nečasnim radnjama. U eri Lukača i Hafizovića, tada su praćeni pojedini političari i nezakonito vođene istrage.

Odlaskom Lukača FUP je konačno postao respektabilna policijska agencija u državi i regionu.

Faksimil žalbe koju je uputio Hafizović. Avaz

Hafizović je ostao upamćen po tome što je 2019.godine, dok je obnašao poziciju v.d direktora FUP-a potpisao rješenje da se bivšem dugogodišnjem direktoru Federalne uprave policije (FUP) Draganu Lukaču, isplati oko 28.000 maraka otpremnine zbog odlaska u penziju.

Nalog za isplatu prema Ministarstvu finansija FBiH upućen je u periodu kada je Lukač postavio Hafizovića za v. d. direktora.

Hafizović mu se tada odužio na način da je donio rješenje o postavljenju Lukača za glavnog inspektora FUP-a u kabinetu direktora kako bi zasnovao radni odnos i tako dobio otpremninu za odlazak u penziju.


Bešlija suspendiran

Ovaj policijski službenik, ostat će upamćen i po tome da suspendirao Ibru Bešliju, glavnog inspektora u Sektoru za podršku i bivšeg komandanta Specijalne policijske jedinice FUP-a, koji je na toj poziciji zamijenio legendarnog komandanta Dragana Vikića.

Bešlija je bio je suspendiran samo zato što je MUP-u KS prijavio određene nezakonitosti u FUP-u koje se odnose na rukovođenje tom institucijom.

Tek dolaskom Ensada Kormana, Bešlija je vraćen na posao, a rješenje o suspenziji poništeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.