OTKRIVAMO

Lukač čeka 20.000 maraka otpremnine!

Bivši direktor FUP-a vraćen u policijske službenike na samo jedan dan kako bi ostvario privilegiju

Lukač: Mandat mu istekao tek jučer

S. DEGIRMENDŽIĆ

29.1.2019

Nakon što su mediji objavili rješenje koje je potpisao Nurudin Hafizović, a u kojem se navodi da je Dragan Lukač, bivši direktor Federalne uprave policije, „vraćen u čin glavnog inspektora i raspoređen na novu funkciju u skladu s tim činom“, saopćenjem se oglasio i FUP.  

Fiktivni ostanak

Ali, umjesto da razjasne sve u vezi s rješenjem koje je dospjelo u javnost i u kojem je jasno precizirano da je Lukač preraspoređen na novu funkciju u FUP-u, iz te policijske agencije pokušali su, ustvari, pojasniti na koji su način oni „ozakonili“ niz upitnih radnji da Lukača zadrže u radnopravnom statusu i nakon jučerašnjeg dana, kada mu je zvanično istekao mandat.

U svom saopćenju FUP je potvrdio da je Lukaču mandat istekao jučer, ali i da su unaprijed, i to s današnjim datumom, donijeli rješenje da se Lukač vraća u čin glavnog inspektora, što mu, a sve navodno po zakonu, omogućava da bude preraspoređen na novu funkciju u FUP-u.

U FUP-u su otkrili i da postoji i treće rješenje za Lukača, također doneseno unaprijed, a to je da mu radni odnos prestaje sa sutrašnjim danom, 30. januarom! Sve je to učinjeno, kako tvrde naši izvori, kako bi Lukaču fiktivnim ostankom na novoj poziciji samo jedan dan bilo omogućeno da dobije otpremninu u visini od oko 20.000 KM!

Da je u penziju otišao direktno s pozicije direktora, na to ne bi imao pravo, jer ga ne ostvaruju imenovani zvaničnici, a ovako u penziju odlazi kao policijski službenik, što mu omogućava ovu privilegiju. Premda se u jučerašnjem saopćenju FUP-a, koje u ovom slučaju nije potpisao Hafizović, više puta pozivaju na određene odredbe zakona, prešutjeli su član 122. Zakona o policijskim službenicima FBiH.

Radio u SIPA-i

U tom članu jasno se navodi da policijskom službeniku prestaje radni odnos, te automatski gubi status policijskog službenika, između ostalog, i istekom mandata rukovodioca policijskog organa iz člana 2. stav 1. ovog zakona, ukoliko je prije imenovanja na tu dužnost radio u policijskom organu na koji se ovaj zakon ne primjenjuje. Poznato je da je Lukač prije dolaska u FUP radio u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, te mu je radni odnos prestao 28. januara, a ne može prestati 30. januara, kako tvrde u FUP-u.

Nezavisni odbor nije upoznat

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH, u slučaju da direktor ili zamjenik direktora FUP-a ne mogu vršiti svoju funkcije, što je sa FUP-om slučaj od jučer, jer nema ni direktora ni zamjenika, čiji je izbor u toku, onda njih zamjenjuje „rukovodilac organizacione jedinice u kojoj se obavljaju poslovi kriminalističke policije“. Ali, iako je Lukaču mandat istekao tek jučer, postavlja se pitanje kako je i prije tog datuma rješenja o Lukačevom radnopravnom statusu mogao potpisivati Nurudin Hafizović, načelnik Federalne istražne službe kriminalističke policije.

Kako saznajemo, pitanje što je Hafizović obavljao poslove direktora i dok je Lukač još bio na toj poziciji, bit će tema i na jednoj od narednih sjednica Nezavisnog odbora, koji zvanično još nije obaviješten o tome ko vrši funkciju direktora FUP-a.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.