AKTUELNO

400.000 penzija neće biti povećano

Usklađivanje se vrši u visini zbira 50 posto rasta potrošačkih cijena i 50 posto rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini

E. Halimić

Najniža penzija u FBiH trenutno iznosi 382,18 KM

Foto: Arhiv


Snažni udar

Predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH Redžo Mehić za „Avaz“ je kazao da je usklađivanje zakonska obaveza, i to svake godine od 15. aprila.

Ipak, sve je izvjesnije da ove godine od povećanja neće biti ništa, jer Zakon o PIO propisuje da se usklađivanje vrši na osnovu realnog povećanja bruto društvenog proizvoda. Uzimajući u obzir da je prošla pandemijska godina obilježena snažnim udarom na ekonomiju, i realno povećanje BDP-a je izostalo. Ali Mehić navodi da postoji i drugi parametar prema kojem se vrši usklađivanje penzija.

- Usklađivanje se vrši u visini zbira 50 posto potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog BDP-a u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku. Kao što znamo, stopa rasta realnog BDP-a za prošlu godinu bit će ispod nule. Stoga se i dovodi u pitanje usklađivanje penzija. Međutim, to neće biti tako, a imajući na umu da je Vlada FBiH garant isplate penzija. Zakon nije predvidio mogućnost da se penzije mogu ostaviti na istom nivou ili smanjiti - naglasio je Mehić.

  • Mehić: Doći do rješenja

    Mehić: Doći do rješenja

    Foto: Arhiv


Podsjećamo, najniža penzija u FBiH trenutno iznosi 382,18 KM, garantirana je 478,91 KM, dok je najviša 2.174,48 KM. Dosadašnjih godina koeficijent rasta se kretao oko 2,8 posto. Da se ova praksa nastavila, najniže penzije porasle bi za desetak maraka, a zajamčene bi se približile iznosu od 500 KM.

- Na prijedlog premijera Fadila Novalića, poduzete su mjere da se pronađe rješenje kako penzioneri ne bi ostali bez povećanja u ovoj godini. Barem neki procent usklađivanja mora biti. Na tome rade i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Zavod PIO i očekujemo da će doći do rješenja. Uvjereni smo da je rast cijena troškova života u prošloj godini bio značajan - pojasnio je Mehić.

Dodao je da penzioneri najveći dio penzije troše na osnovne životne namirnice, plaćanje komunalnih usluga i lijekove.

Novčana pomoć

- Nabavka velikih količina lijekova je posebno aktuelizirana u vrijeme pandemije. Prošle godine naše susjedne zemlje penzionerima su isplaćivale jednokratne novčane pomoći, a kad već nisu bile u mogućnosti da povećaju penzije - istakao je Mehić. E. HALIMIĆ

Potrošačka korpa skuplja za 200 KM

Hoće li doći do izmjene spornog člana i rasta penzija koji zahtijeva dodatnih 60-65 miliona maraka, ovisi o Vladi FBiH. Inače, analiza službenih podataka pokazuje kako je od 2015. u Federaciji minimalna penzija povećana za 56 KM ili 17,17 posto, dok prosječna penzija bilježi rast od 62 KM ili 16,94 posto. Dok je u navedenom periodu potrošačka korpa poskupjela za više od 200 KM.

Više o temi Penzije

ZAVOD PIO FBIH
U petak isplata penzija za februar
OSIGURANA SREDSTVA
U FBiH danas počinje isplata januarskih penzija
NA VRH

Podijeli članak na