RAST BROJA ZARAŽENIH U HNK

Dr. Avdić: Definitivno smo u trećem valu, bojim se da ćemo morati zatvarati sve objekte

HNK bilježi ozbiljan skok novozaraženih

Dr. Avdić: Poduzeti sve mjere. M.Smajkić

Piše: M. Sm.

10.3.2021

Da, Hercegovačko-neretvanski kanton bilježi ozbiljan skok zaraženih koronavirusom potvrđuje i informacija iz Kriznog štaba u kojoj je navedeno da su u posljednja 24 sata zabilježena nova 152 slučaja, od čega je, čak, 99 u Mostaru.

- Definitivno smo u trećem valu i ta uzlazna linija, nažalost, u zadnje vrijeme se povećava. Ako znamo da je u prošlom mjesecu sedmična incidenca iznosila 57 oboljelih na 100.000 stanovnika, sada je ona na 177 u zadnjoj sedmici, što je tri puta više povećanja -  izjavio je prim. dr. Nermin Avdić, direktor Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo na današnjoj pres-konferenciji u zgradi Vlade HNK.


Dr.Avdić na pres-konferenciji. M.Smajkić

On je izrazio nadu u to kako se neće ponoviti situacija iz decembra prošle godine kada je incidenca oboljenja iznosila 500, jer, u tom slučaju bi, naglasio je, zdravstveni sistem bio potpuno zakrčen.


- To što se sada događa u Sarajevu pokazatelj nam je šta nas sutra čeka. Val je u uzlaznoj putanji i već sada moramo poduzeti sve mjere. Zajedno s kantonalnom inspektoricom i Ministarstvom zdravstva u Zavodu smo održali sastanak sa svim inspektorima i predstavnicima MUP-a i donijeli smo niz zaključaka koje se odnose na to da se sve sadašnje mjere moraju poštovati, ali i kažnjavati sve one koji ih ne poštuju. Ako pustimo sve ovo, bojim se da ćemo morati zatvarati sve objekte i vratiti nastavu online. Zato moramo imati dobar nadzor nad mjerama koje su na snazi, a za to je odgovorna inspekcija - naveo je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.