VIJEĆE MINISTARA

Nema krize: Bh. ambasadorima plaće i do 7.500 KM

Objavljene osnovice za 53 predstavništva u Evropi i svijetu, ali ko ima najvišu, a ko najnižu plaću

M. Aščić

Ambasada BiH u Australiji: Diplomatima hiljade KM iz budžeta

Foto: Agencije


Vijeće ministara BiH, na prijedlog ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, utvrdilo je početkom februara osnovice za obračun plaća u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) za prošlu godinu.

Prijedlog osnovica za obračun plaća u DKP-ima izrađen je na bazi posljednjih objavljenih prosječnih indeksa Ujedinjenih naroda o troškovima života iz juna 2020. godine.

Potpisao Tegeltija

Kao polazište, kako je tada istaknuto, uzeta je osnovica za Njujork u iznosu od 1.650 KM. U odluci se navodi da će to utjecati na smanjivanje osnovica za obračun plaća u 41 DKP-u te neznatno povećanje u 14 DKP-ova, dok će u jednom DKP-u osnovica ostati nepromijenjena u odnosu na 2019. godinu.

Visina osnovice za svako diplomatsko-konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine, tačnije za njih 53, objavljena je u posljednjom broju ''Službenog lista BiH''. Ovu odluku potpisao je i 28. januara Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara.

  • Turković: Predložila osnovice

    Turković: Predložila osnovice

    Foto: Avaz


Prema ovoj osnovici, plaće bh. ambasadorima ostaju u rasponu od 5.000 do 7.500 KM, zavisno od predstavništva. Najviša osnovica je u Tokiju, Japan, i iznosi 1.832 KM. Kada se osnovica pomnoži s koeficijentom od 4,20, koliko je, prema Pravilniku Vijeća ministara za ambasadore, dođe se do podatka da je plaća ambasadora u Tokiju 7.500 KM.

Najniža osnovica je u Bukureštu, Rumunija, i iznosi 1.106 KM. Ali, bez obzira i na ovu osnovicu, plaća iznosi i do 4.654 KM. Osim Japana, enormne osnovice su i u Švicarskoj, Ženevi i Bernu, gdje BiH ima svoja predstavništva. U ovoj državi osnovica ambasadoru iznosi 1.700 KM. 

Dodatak za djecu

Također, država ambasadorima plaća i smještaj, kao i brojne naknade i dodatke na plaću. To su dodatak na djecu, dodatak za školovanje djece, dodatak za supružnika šefa DKP-a, čime pojedini mjesečno iz budžeta dobiju i po skoro 10.000 KM. 

Troškovi školarine 5.000 dolara

U Pravilniku o plaćama, dodacima i naknadama osoblja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH jasno stoji da oni koji imaju djecu školskog uzrasta, ili čak i na fakultetu, imaju pravo na troškove školarine po djetetu do 5.000 američkih dolara. Ako je supruga nekog diplomate aktivna u zemlji prijema, onda on na osnovu toga dobiva naknadu u visini od 20 posto osnovice za obračun plaće.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na