ZANIMLJIVOSTI

RAK upozorio na projekt milijardera Ilona Maska

Uspostava orbitalne mreže u određenom trenutku predstavlja ozbiljnu konkurenciju zemaljski baziranim servisima, naveli su iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH

Projekt „Starlink“: Predviđeno lansiranje čak 42 hiljade satelita. Arhiv

Piše: E. Halimić

16.3.2021

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH, vjerovali ili ne, u svom izvještaju za prošlu godinu upozorila je na sve veći utjecaj razvoja orbitalnih internet-servisa poput onog od kompanije „Tesla“ u vlasništvu popularnog Ilona Maska (Elon Musk).


Brojni sateliti

Podsjećamo, multimilijarder i osnivač kompanije „Tesla“ Ilon Mask je lansirao projekt „Starlink“, koji ima za cilj omogućiti jeftini satelitski internet za ljude širom svijeta. „Starlink“ je projekt američke kompanije „SpaceX“, koja je, također, u vlasništvu Maska, a cilj je omogućiti pristup internetu putem satelita u bilo kojem dijelu Zemlje.

Prvih 60 „Starlink“ satelita lansirano je 23. maja 2019. godine na raketi „Falcon 9“. Otad „SpaceX“ konstantno lansira nove satelite na visinu od 550 kilometara u Zemljinu orbitu. Njih bi, prema planu, trebalo u orbiti biti čak 42 hiljade. Prvim korisnicima na sjeveru SAD i Kanade internet-usluge su već dostupne, dok je globalno širenje planirano za ovu godinu. Prema posljednjim podacima, Mask je, zaključno s 27. oktobrom prošle godine, uspio lansirati više od 800 satelita.

Tehnologija je vrlo skupa, trenutno je mjesečna cijena korištenja „Starlinkovog“ interneta oko 100 američkih dolara, a za njegovu upotrebu potrebno je platiti i 500 dolara za satelitsku antenu i usmjerivač. Međutim, Mask je najavio značajno pojeftinjenje usluge u ovoj i sljedećim godinama.

Naime, kada je riječ o svjetskim trendovima i položaju BiH, izvještaj konstatira kako BiH još nema razvijenu strategiju širokopojasnog pristupa internetu.


Važno pitanje

- Zbog te činjenice, razvoj mreži namijenjenih za pristup uslugama interneta velikih brzina u fiksnoj, mobilnoj i satelitskoj mreži temelji se većinom na poduzetnosti samih operatora. Poseban problem predstavljaju neujednačeni uvjeti za uspostavu mreža novih generacija - istaknuto je.

Gledajući nešto dalje, posebno je važno pitanje orbitalne mreže pa se u izvještaju upozorava da uspostava orbitalne 5G mreže u određenom trenutku predstavlja ozbiljnu konkurenciju zemaljski baziranim servisima, a posebno jer takva mreža nema geografskih prepreka za dostupnost usluge.

- Kako će teći prilagodba unutar BiH u kontekstu preuzimanja novih tehnologija, ostaje da se vidi, ali jasno je kako će uskoro morati doći do izrade ozbiljnih studija u kontekstu ove mreže na ekonomsko poslovanje unutar BiH - pojašnjeno je.

U BiH 3,3 miliona korisnika interneta

Kad je riječ o broju građana BiH koji imaju pristup internetu, on je procijenjen na osnovu broja pretplatnika koji su dostavili internetski servisni provajder (ISP), a u prošloj godini taj je broj iznosio oko 3,3 miliona. To je značajno povećanje u odnosu na 2.113.100 korisnika interneta, a koliko ih je procijenjeno 2011. godine - istaknuto je u izvještaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.