HRONOLOGIJA

Zašto se raspala odbrana od korone

Popuštanje mjera direktno bilo praćeno povećavanjem broja zaraženih. U martu BiH bilježi rekordan broj novozaraženih

Danijal Hadžović

Nakon prvih slučajeva zaraze koronavirusom u našoj zemlji, vlasti su reagirale brzim i drakonskim mjerama

Foto: Avaz


Prošlo je nešto više od godinu otkako je u Bosni i Hercegovini, 5. marta 2020., zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom. U tom trenutku koronavirus već je uveliko harao svijetom, a posebno teško bila je pogođena Italija, u kojoj je dnevno umiralo na stotine ljudi.

Nakon prvih slučajeva zaraze koronavirusom u našoj zemlji, vlasti su reagirale brzim i drakonskim mjerama. Već 21. marta odlukom Federalnog štaba civilne zaštite uveden je policijski sat koji je počinjao već od 18 sati, a isto je učinila i RS, s tim da je u manjem entitetu policijski sat počinjao od 20 sati.

  • Grafički prikaz dnevnog broja zaraženih od pojave korone u BiH

    Grafički prikaz dnevnog broja zaraženih od pojave korone u BiH

    Foto: Worldometers


Ukidanje mjera

Uvedena je potpuna zabrana kretanja mlađima od 18 i starijima od 65 godina, kafići i tržni centri su zatvoreni, samoposluge su radile skraćeno… Ove mjere su dale rezultate, pa u BiH nije došlo do značajnijeg povećanja ukupnog broja zaraženih, koji je nakon mjesec bio tek nešto veći od hiljadu.

Aktivno je bilo i Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje, koje je koordiniralo aktivnosti s nižim nivoima vlasti i brinulo o nabavkama i donacijama medicinske opreme.

Usljed malog broja zaraženih i velikih ekonomskih gubitaka, krajem aprila Federalna uprava civilne zaštite ukinula je većinu mjera, a slično su, uz zadržavanje nešto strožijih mjera, postupili i u RS.

Prvi veći val pandemije koronavirusa buknuo je krajem juna 2020., kada je broj zaraženih u jednom danu prvi put prešao 100, da bi krenuo eksponencijalno rasti. Zbog toga su u julu uvedene nove mjere, no ovaj put daleko blaže nego prilikom “lockdowna” u martu.

U narednim mjesecima broj zaraženih je nastavio postepeno rasti, da bi rekordan broj novozaraženih bio zabilježen 27. oktobra, kada su registrirana 1.534 nova slučaja. Zbog velikog broja novozaraženih u Federaciji je sredinom novembra ponovo uveden i policijski sat, ovaj put od 23 sata navečer do 5 ujutro.

Od početka decembra broj novozaraženih nije više prelazio hiljadu dnevno, a od kraja decembra do kraja februara broj novozaraženih uglavnom više nije prelazio 500 novih slučajeva dnevno.

Međutim, od početka marta ove godine Bosna i Hercegovina preživljava novi val pandemije. Već 3. marta zabilježeno je blizu 900 novozaraženih, 6. marta 985 novih slučajeva, da bi 9. marta bio zabilježen 1.251 novi slučaj.

U posljednjih sedam dana broj novozaraženih se ne spušta ispod hiljadu. Istovremeno raste i broj umrlih. Dana 15. marta zabilježeno je 53 umrlih od koronavirusa, a dan prije 63 (najveći broj umrlih bio je 22. decembra, kada je zabilježeno 86 smrtnih slučajeva). U posljednjih sedam dana ukupno je preminulo oko 200 zaraženih.

Rekordne brojke

Evidentno je da postoji ogromna razlika u reakcijama vlasti u martu 2020. u odnosu na danas. Tada su vlasti u BiH, od državnih, preko entitetskih, do kantonalnih, djelovale koordinirano, a krizni štabovi su mjere donosili brzo i odlučno.

Međutim, u ovom trenutku se suočavamo sa svojevrsnim kolapsom sistema vlasti u BiH. U jeku novog vala pandemije, koja dostiže rekordne brojke, državne vlasti u BiH ne čine gotovo ništa, a isto se odnosi i na Vladu Federacije BiH, koja još ne donosi nikakve nove i efikasnije mjere. 

NA VRH

Podijeli članak na