KORONAVIRUS

EMA objavila odluku: "AstraZeneca" je sigurna vakcina

Dobrobiti vakcine uveliko nadmašuju negativne nuspojave, rekla je Štraus

Emer Cooke: "AstraZeneca" je sigurna i efektivna vakcina. AFP

A. J.

18.3.2021

Evropska agencija za lijekove (EMA) je donijela procjenu o sigurnosti upotrebe vakcine "AstraZenece" protiv covida-19, nakon što je više zemalja, među kojima su i Francuska i Njemačka, privremeno obustavilo njeno korištenje zbog straha od nuspojava.


- Donijeli smo zaključak. Ovo je sigurno i efektivno cjepivo. Nije povezano s ugrušcima. Preporučujemo da se jasnije ističu moguće nuspojave, a pokrećemo i dodatne istrage o ovim rijetkim slučajevima. Oko 7 miliona ljudi je vakcinisano u EU, 11 miliona u Velikoj Britaniji - rečeno je na pres-konferenciji predstavnika EMA-e.

Istaknuto je da je ova vakcina sigurna i efektivna te da je to njihovo naučno stajalište.Istaknuto je da je ova vakcina sigurna i efektivna. AFP

- Svjesni smo da su neke države obustavile vakcinisanje i morali smo detaljno proučiti sve dokaze. Kada vakcinišete milione ljudi, neizbježno je da se pojave neke teške nuspojave. Naš je zadatak da provedemo istragu. Posvećeni smo tome da odmah istražimo sve moguće dokaze i dokumente. Današnji zaključak nam omogućava da i dalje nastavimo kampanju vakcinisanja  i da građani EU uvijek budu informirani o svemu - istakli su iz EMA-e.

Doktorica Sabina Štraus (Sabine Straus) iz EMA-inog Odbora za farmakonadzor i procjenu rizika kazala je kako je istraga EMA-e bila detaljna.


- Dobrobiti vakcine uveliko nadmašuju negativne nuspojave. Broj tromboemboličnih događaja je manji nego što je očekivano u cjelokupnoj populaciji. Covid je jedan od uzročnika tromboemboličnih događaja. Postoje neki neuobičajeni slučajevi. U nekima su se pojavili krvni ugrušci nekoliko dana nakon vakcinisanja. Bilo je i slučajeva ugrušaka u krvnim žilama. Ove slučajeve ćemo i dalje istraživati, ali radi se o vrlo rijetkim slučajevima. Bilo ih je svega 25. Takvi slučajevi nisu zabilježeni u kliničkim istraživanjima - kazala je Štraus.

Napomenula je da je važno da su svi koji se vakcinišu svjesni da do ovakvih slučajeva može doći.

- Stoga tražimo da se ova informacija napomene svima koji primaju vakcinu, kao i zdravstvenim radnicima - kaže Štraus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.