IMUNIZACIJA

Evo kada dolazi prvih 100.000 doza vakcine "Sputnik V"

Medimpex će ishoditi dozvolu za interventni uvoz kompletne ugovorene količine, kažu iz Zavoda

M. Sm.

Vakcina Sputnik V

Foto: Agencije


Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH potvrdili su da su jučer, 18. marta, u skladu sa zaključkom Vlade Federacije BiH od 16. marta, potpisali ugovor sa veledrogerijom „Medimpex“ Sarajevo za nabavku vakcina protiv COVID-19 u Federaciji BiH.

Kako su naveli, „Medimpex“ Sarajevo se ugovorom obavezao da isporuči 500.000 doza vakcina Gam-Covid-Vac (Sputnik V) za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije BiH u 2021. godini.

- Obavezali su da će prva isporuka od 100.000 doza vakcina biti isporučena u roku od tri radna dana nakon potvrde o prihvaćanju akreditiva od prozvođača, a preostale isporuke od 400.000 doza vakcina da će isporučivati sukcesivno. „Medimpex“ se, također, obavezao da će od Federalnog ministarstva zdravstva ishoditi dozvolu za interventni uvoz kompletne ugovorene količine vakcina, uz naznaku da će isto uvoziti i cariniti sukcesivno - objasnili su iz Zavoda.

O navodnoj i eventualnoj registraciji vakcina u narednom periodu, kako su naveli, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH ne može špekulirati.

Te vrste informacija, poručili su, mogu se potražiti u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

NA VRH

Podijeli članak na