AMBASADOR BIH U RUSIJI

Željko Samardžija o vakcinama: Imali smo odličnu ponudu, sada smo već u velikom redu za čekanje

Mi smo svoje, što je od nas traženo, završili u januaru mjesecu, kaže Samardžija

Željko Samardžija. Agencije

A. Ka. / N1

20.3.2021

Željko Samardžija, ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji, govorio je za N1 o nabavci vakcina za Federaciju Bosne i Hercegovine.

Sve se više u posljednje vrijeme govori o nabavci vakcina za Federaciju BiH u Rusiji. Spominju se i lobiranja ko će nabavljati vakcine, RS, Federacija BiH, kako će to ići, ko će dobiti dozvole. Na pitanje da li je neko kontaktirao Ambasadu BiH u Rusiji u vezi s nabavkom i načinom nabavke vakcine nakon što je u januaru dostavili ponudu Ruskog fonda za direktna ulaganja, Samardžija je kazao:

Odgovorni ljudi

- Mi smo svoje, što je od nas traženo, završili u januaru mjesecu. Trebali smo i ranije, to je bilo kasno, ali niko nije tražio. Ono što sam dostavio ja, informaciju, nakon razgovora s odgovornim ljudima iz Ruskog fonda za direktne investicije, informacija je sadržavala u sebi sve ono što je bitno za hitnu prvu tranšu, od nekih 50.000 ili 100.000, nije bitno, vakcina i ta informacija je otišla u Ministarstvo inostranih poslova, na ruke ministrice Turković. Zašto ta informacija nije proslijeđena u daljnju proceduru… Od Ministarstva je to tražio Fond zdravstva Federacije BiH u tom slučaju i zato su oni od mene tražili. Ali, recimo, to je trebalo distribuirati u Bosni i Hercegovini svim zainteresovnima, znači da se ide u realizaciju direktno, državni fond ruski, preko državnog nekog fonda u BiH, entitetskog, federalnog, RS-a… Republika Srpska, istina, tu je dosta posla ranije već radila oko Fonda javnog zdravstva mislim, ne znam tačno. Nakon te informacije iz mjeseca januara, nas niko nije kontaktirao niti smo imali nekih upita. To se sada, vidim, aktiviralo ovih dana. Pazite, danas je 19. mart. Evo, već 15 dana ja samo slušam svaki dani neko s nekim dogovara, pregovara, prebacuje odgovornost. Vrijeme prolazi. Imali smo tada odličnu ponudu, sada smo već u nekom velikom redu za čekanje. Koliko vidim, prema informacijama koje sam danas upratio u BiH, radi se sada o nekoj firmi koja posreduje s ruskim firmama. To je već stvar nekih privatnih dilera, mi više u to ne ulazimo, očigledno svi imaju svoje relacije. Mi smo dali tada cijenu koju su Rusi dali, 9,95 dolara, sada ja ne znam dokle će to izaći, ja zaista ne bih u to ni ulazio – kazao je Samardžija.

Osnovna misija

Na pitanje novinara da li ga je neko kontaktira, Samardžija je rekao:

- Nas niko poslije tog 25. januara, kada smo dobili dopis, i 28. januara, kada sam ja odgovorio, gledao sam da to bude što prije i bilo je relativno brzo, ja nakon toga nikad jednog jedinog pitanja i potpitanja nisam imao iz Ministarstva. Zašto je to tako? Zašto ne koristimo DKP mrežu Bosne i Hercegovine, zašto postojimo uopšte, već da vežemo ljude, da povezujemo zainteresovane strane, privredne subjekte. Evo, u konkretnom slučaju, koristeći ovu nesretnu pandemiju da pomognemo ljudima, da iskoristimo svoje veze i relacije, svakodnevno prisustvo ovdje, u Moskvi, Briselu, Pekingu, itd. Da animiramo te ljude, da pomažemo, to nam je osnovna misija, ali niko. I ja sam razočaran, vjerujte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.