ISKUSNI PLANINAR

Isaković upozorava: Idealni uvjeti za lavine

Predstojeći vikend na planinama bit će lavinozan, dakle sa velikom mogučnošću potencijalnih lavina, pa apelujem da se suzdržite od rizičnih tura, napisao je Zehrudin Isaković

Zehrudin Isaković. Facebook

Piše: A. Ka.

25.3.2021

Zehrudin Isaković, dugogodišnji član planinarske organizacije, planinar, alpinista i osvajač brojnih vrhova širom svijeta, na svom Facebooku profilu napisao je korisne savjete za planinare, ali i rekreativce koji često u svojim avanturama ugrožavaju svoje živote.

- Budući da je za naredni vikend najavljeno relativno lijepo vrijeme, pretpostavljam da će biti mnogo onih koji namjeravaju otići na planine. Htio bih prijateljski podsjetiti da je prethodnih dana napadalo mnogo snijega, da je isti pao na tvrdu podlogu, a da će se temperatura podići za nekoliko stepeni u odnosu na prethodne dane. Sve u svemu, idealni uvjeti za lavine!

Poenta, predstojeći vikend na planinama bit će lavinozan, dakle sa velikom mogučnošću potencijalnih lavina, pa apelujem da se suzdržite od rizičnih tura.


A da podsjetim, to su sve one koje vode strmim padinama, posebno južno orijentiranim!

Planirajte blaže dionice sa manjim nagibom, u ranim jutarnjim satima, gdje i kad je manja vjerovatnoća za pokretanje lavina – napisao je, između ostalog, Isaković.

Isaković je, inače, dobitnik i “Zlatne značke” Planinarskog saveza BiH za doprinos u radu planinarske organizacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.