BRISEL

Fon der Lejen: Zemljama zapadnog Balkana 650.000 besplatnih "Pfizer" vakcina

Uz naše smo partnere na Zapadnom Balkanu, napisala je Fon der Lejen

Fon der Lejen i Tegeltija. Avaz

Piše: E. T.

27.3.2021

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) saopćila je da je razgovarala s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom o nabavci vakcina za BiH koje finansira Evropska komisija, kako bi što prije bili vakcinisani zdravstveni radnici i ranjive kategorije stanovništva.

- Uz naše smo partnere na Zapadnom Balkanu... Zajedno ćemo pobijediti pandemiju - napisala je Fon der Lejen na "Twiteru".

Ona je Tegeltiju jučer obavijestila da će u drugoj polovini aprila za zemlje zapadnog Balkana početi isporuka 650.000 vakcina "Pfizer", koje su donacija EU, i bit će potpuno besplatne.

- Raspodjela kontigenta od 650.000 vakcina bit će dogovorena sa svakom od zemalja zapadnog Balkana posebno - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Tokom telefonskog razgovora koji je obavljen na poziv Fon der Lejen, zajednički je ocijenjeno da je ubrzanje proizvodnje i jednake i fer globalne distribucije vakcina, kao i veća solidarnost svih zemalja, ključna za stabilizaciju i oporavak, kao i za prevazilaženje problema izazvanih pandemijom koronavirusa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.