NAKON OTVARANJA GP SVILAJ

Ursula fon der Lejen: BiH i cijeli zapadni Balkan pripadaju EU

Političari u regiji na prvo mjesto moraju staviti interese građana, istakla je

Ursula von der Lejen. Anadolija

A. Č. / Anadolija

30.9.2021

Nakon otvaranja graničnog prijelaza i mosta Svilaj, prisutnima su se obratili predsjenica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen), predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Fon der Lejen je u obraćanju istakla da ovaj most na neki način spaja regiju Zapadnog Balkana i Evropsku uniju.

- EU je u ovaj most investirala oko 25 miliona eura. Izgradnja mostova među ljudima, državama i kulturama je ključna za našu zajedničku budućnost jer Bosna i Hercegovina i cijeli zapadni Balkan pripadaju Evropskoj uniji. To je naš zajednički interes. Vjerujem da je to naša sudbina. Naš zajednički prioritet u pogledu budućnosti je da vodimo borbu protiv pandemije COVID te da ubrzamo vakcinaciju i ekonomski oporavak svih zemalja. Bili smo vrlo uspješni u borbi protiv COVID. EU i njene države članice su donirale vakcine i Bosni i Hercegovini, a još više donacija će doći. Vakcine su važne. Vakcinacija spašava živote, moramo ubijediti naše građane da se vakcinišu da zaštite sebe i ljude oko sebe - kazala je Fon der Lejen.



Zajednički COVID certifikat

Izrazila je nadu da će i BiH uskoro pristupiti zajedničkom COVID certifikatu EU-a koji će, kako je rekla, garantovati sigurna putovanja.

Napomenula je da je EU investirala mnogo kako bi pomogla državama regiona da prevladaju posljedice krize izazvane pandemijom.

- Sada moramo ići naprijed kako bi gradili zajedničku budućnost. Moramo osigurati investicije koje će osigurati oporavak. Ubijeđena sam da ljudi u BiH, posebno mladi ljudi, zaslužuju prosperitetnu budućnost sa mnogo prilika kako bi uspjeli. Potrebni su im kvalitetni i dobro plaćeni poslovi - rekla je predsjednica Evropske komisije.


Izgraditi most pomirenja

Podsjetila je da je EU osigurala Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan kako bi pomogla državama regije da postignu ekonomski progres.

- Radimo zajedno s prijateljima sa Zapadnog Balkana kako bi osigurali radna mjesta. Ali, važno je da osiguramo integraciju unutar same regije. Ključno je da svi partneri na Zapadnom Balkanu brzo napreduju na uspostavi regionalnog tržišta. To je ključ da se osigura uspjeh Ekonomskog i investicijskog plana i da se ubrza napredak u pristupanju u EU - naglasila je Fon der Lejen.

Na kraju je poručila da je vrlo bitno da cijela regija radi mnogo više na pomirenju.

- Jasno je da regija mora izgraditi most, a to je most pomirenja. Mi računamo da pređete ovaj most pomirenja. Dugujemo to mladima koji imaju evropski san. Političari u regiji na prvo mjesto moraju staviti interese građana. Mi smo spremni da zajedno s vama pređemo svaki korak. Jednakost svih građana mora biti zagarantovana. To je ključ u evropskim aspiracijama Bosne i Hercegovine - istakla je Fon der Lejen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.