RJEŠAVANJE PROBLEMA

Fond za zaštitu okoliša FBiH izdvojio 179.220 KM za zbrinjavanje otpada iz Italije

Otpad je uklonjen sa lokacija u Bihaću, Drvaru, Bosanskom Grahovu i Busovači

A. Č.

Čibukčić: Fond na kvalitetan i odgovoran način rješava problem

Foto: Arhiv


Fond za zaštitu okoliša FBiH, u saradnji sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, doprinio je rješavanju višemjesečnih problema nastalih poslije uvoza 414 tona neopasnog otpada iz Italije u Drvar.

Naime, pri kraju je proces zbrinjavanja otpada na okolišno prihvatljiv način postupkom R1, a Fond je za ovaj posao izdvojio 179.220,60 KM s tim da će se iznos izdvojenih sredstava povećati zbog činjenice da se otpad u toku zime povećao, odnosno, otežao.

- Privodimo kraju projekat zbrinjavanja. Poznato je da je Federalni ekološki inspektorat utvrdio kako je u pet lokalnih zajednica u periodu od 1. juna do 4. jula prošle godine dovezeno i nepropisno deponovano 414 tona otpada. Fond je reagirao po zaključku Vlade FBiH i izdvojio sredstva za ovaj projekat. Zadovoljni smo što je Fond još jednom na kvalitetan i odgovoran način pristupio rješavanju problema zajedno sa Ministarstvom i Federalnom inspekcijom, a sve na zadovoljstvo građana čije su lokalne zajednice trpile zbog ilegalnog odlaganja otpada - kazao je direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić.

Otpad je uklonjen sa lokacija u Bihaću, Drvaru, Bosanskom Grahovu i Busovači. Najprije je usitnjen, odnosno, šredovan, potom ponovo spakovan i prevezen u cementaru Lukavac na spaljivanje. U naredna dva dana isti postupak bit će proveden i sa otpadom koji će biti prikupljen u Kiseljaku.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na