REAKCIJE

Ambasada SAD: BiH treba da uskladi svoje energetske politike sa politikama EU

Puno poštivanje Ugovora o Energetskoj zajednici, uključujući i usvajanje državnog zakona o električnoj energiji bilo bi od velike koristi za BiH, naveli su

Puno poštivanje Ugovora o Energetskoj zajednici pružilo bi podršku investicijamaa. Arhiva

A. K.

2.4.2021

Bosna i Hercegovina s prvim danom aprila počela je dobijati prirodni plin iz Rusije preko plinovoda Turski tok, suočavajući se s mogućnošću da zbog toga bude izvrgnuta sankcijama SAD-a.

Iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini navode da Sjedinjene Američke Države nastavljaju podsticati druge države da diverzificiraju opskrbu energijom. To je, kažu, dio jačanja strategije energetske sigurnosti koja također uključuje i integraciju obnovljivih izvora energije, očuvanje energije i reformu energetske politike.

- Pozdravljamo napore EU i Energetske zajednice na identificiranju ključnih regionalnih enrgetskih infrastrukturnih projekata i apelujemo da se nastavi suradnja na realizaciji tih projekata, posebno cjevovoda prirodnog plina "Južna interkonekcija" koji bi povezao BiH sa plinskom mrežom kroz Hrvatsku. Apelujemo na zemlje koje teže članstvu u EU poput BiH da usklade svoje energetske politike sa politikama EU - naveli su za N1 iz Ambasade SAD.

Puno poštivanje Ugovora o Energetskoj zajednici, uključujući i usvajanje državnog zakona o električnoj energiji i prirodnom plinu, bilo bi od velike koristi za BiH kroz regulaciju sektora prirodnog plina, transparentnost cijena za potrošače, i pružilo bi podršku prijeko potrebnim investicijama u energetskom sektoru, poručili su.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.