SAOPĆENJE

Vrhovni sud FBiH: Presuda Seferovićima ukinuta je zbog utvrđenih propusta u prvostepenom postupku

Sve drugo u vezi s navedenom odlukom, što se pominje u pojedinim javnim istupima, izuzev razloga na koje je prethodno ukazano, predstavlja subjektivne stavove onih koje takve informacije iznose

L. S.

Detalj iz ranijeg procesa

Foto: Avaz


Iz Vrhovnog suda Federacije BiH danas su se oglasili saopćenjem za javnost zbog, kako su naveli, niza javnih istupa pojedinih učesnika krivičnog postupka i drugih u vezi s odlukom tog suda u predmetu broj 09 0 K 025844 20 Kž 7, protiv Ljube i Bekrije Seferović.

- Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je, rješavajući po žalbi kantonalnog tužitelja iz Sarajeva našao da je ista djelimično osnovana, pa je rješenjem od 24. 11. 2020. godine ukinuo prvostepenu presudu zbog više bitnih povreda odredaba krivičnog postupka (onih iz člana 312. stav 1. tačka k. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine) koje se ogledaju u (ponovljenom) izostanku razloga o odlučnim činjenicama u prvostepenoj presudi, na koje je bilo ukazano i prethodnim rješenjem ovog suda kojim je ukinuta ranija prvostepena presuda. 

S obzirom na to da je u ovom postupku prvostepena presuda ranije ukidana, u skladu sa zakonom propisanim pravilima drugostepenog postupka, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je odredio održavanje pretresa pred ovim, kao drugostepenim sudom. U obrazloženju pomenute odluke Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine navedeni su, kako razlozi u čemu se ogleda svaka pojedina utvrđena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, tako i razlozi za odbijanje određenih žalbenih prigovora iz tog osnova, kako to i nalažu relevantne odredbe Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine. Ukidanje prvostepene presude u ovom predmetu je, prema tome, uslijedilo zbog utvrđenih propusta u toku prvostepenog postupka na koje je žalbom opravdano ukazano.

Sve drugo u vezi s navedenom odlukom, što se pominje u pojedinim javnim istupima, izuzev razloga na koje je prethodno ukazano, predstavlja subjektivne stavove onih koje takve informacije iznose i ne može se dovesti ni u kakvu vezu s radnjama ovog suda u postupku odlučivanja o žalbi izjavljenoj na prvostepenu presudu.

Iako je razumljiv pojačan interes javnosti za ovaj predmet, kvalifikacije i konotacije koje su u pojedinim javnim istupima iznesene spram vijeća Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine koje postupa u ovom predmetu i njegovom radu, samo zbog toga što su donijeli određenu odluku, su neutemeljene i predstavljaju neprimjeren uticaj na rad suda. U tom smislu svaka konstatacija ili kvalifikacija koja se od bilo koje strane iznosi u javni prostor morala bi biti obrazložena. 

Napominjemo da su nezavisnost i nepristrasnost osnovni principi kojima se svaki sud mora rukovoditi u svome radu, pa tako i ovaj, a sudske odluke moraju biti zasnovane na zakonu. S obzirom da je ovaj predmet u toku, ukazujemo na značaj suzdržavanja od svega što bi moglo predstavljati neprimjeren uticaj u daljem postupku vezano za održavanje pretresa pred Vrhovnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine, nakon kojeg će uslijediti donošenje odluke u ovom predmetu - stoji u saopćenju koje potpisuje predsjednica Vrhovnog suda FBiH Vesna Stanković-Ćosović.

NA VRH

Podijeli članak na