PREDMET SEFEROVIĆI

Danas pretres u Vrhovnom sudu FBiH: Predviđeno saslušanje vještaka o povredama i načinu smrti Dženana Memića

Vijeće je pripremilo pitanja za vještake dr. Hamzu Žuju i dr. Željka Karana

Detalj s ranijeg ročišta. Avaz

Piše: B. C.

23.7.2021

Pred Vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH za 12 sati zakazan je pretres u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića u slučaju smrti Dženana Memića.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je dvije oslobađajuće presude jer smatra da nema dovoljno dokaza koji upućuju da se u noći 8. februara 2016. godine dogodila saobraćajna nesreća u Velikoj aleji, kao i da povrede na Memiću ne odgovaraju onima iz saobraćajne nesreće odnosno kada vozilo udari pješaka.

Na današnjem pretresu predviđeno je saslušanje vještaka medicinske struke dr. Hamze Žuje i dr. Željka Karana o povredama i načinu smrti Dženana Memića.  Također će Tužilaštvo i odbrana iznijeti završne riječi.

Vještak Hamza Žujo je ranije u prvostepenom postupku iznio detalje svog nalaza. On je kod Dženana Memića vidio otvor u sljepoočnom predjelu lijevog dijela glave. Prilikom obdukcije nije našao nikakve povrede na nogama, na trbuhu, na karlici, na grudnom košu. Žujo je ostavio mogućnost da je povreda na glavi Dženana Memića nanesena kocem, a naveo je da je smrt nastupila nasilnim putem.

Vještak Željko Karan je u Kantonalnom sudu Sarajevo ranije kazao da su povrede mogle nastati prilikom kontakta sa vozilom,  ali je ostavio mogućnost i da su one nastale na drugi način. On je kazao da su povrede na Dženanovoj glavi mogle nastati na više načina, povrednim sredstvom koje ima takve gabarite, kao udarcem lopatom ili padom i kontaktaktom s podlogom. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.