DISCIPLINSKA TUŽBA

Hoće li VSTV suspendirati Ranka Debevca i šta je s dvojnim državljanstvom?

Odluku o privremenom udaljenju od vršenja dužnosti donosi Prvostepena disciplinska komisija na zahtjev UDT-a, koji može biti i naknadno podnesen

Debevec: Kakve je dao podatke o državljanstvu. Avaz

Piše: Miralem Aščić

6.4.2021

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), koji je prošle sedmice podnio disciplinske tužbe protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, nije zatražio njihovu suspenziju.

Vođena istraga više od godinu

Iz UDT-a BiH nije odgovoreno za „Avaz“ zašto nije tražena suspenzija za čelnike pravosudnih funkcija, prije svega Debevca, protiv kojeg je vođena istraga više od godinu i koji je, između ostalog optužen za neprimjeren kontakt sa osobom protiv koje se vodi postupak pred sudom kojim rukovodi.

Riječ je Osmanu Mehmedagiću, direktoru OSA-e, o čemu svjedoče i objavljene fotografije u medijima.


Mehmedagić i Debevec: Snimljeni zajedno. Avaz

Debevec je optužen i zbog neprijavljivanja imovine u Španiji, ali i za namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”

Iz ove disciplinske tačke ostalo je nejasno da li je Debevec optužen i za sakrivanja dvojnog državljanstva i dvojnog identiteta kojim se služio i uredno putovao pod imenom Ranko Debevec Kaveson.

On je prijavljen UDT-u da je sakrio ove podatke prilikom apliciranja na poziciju tužioca, a kasnije i sudije, pa i za konkurs za čelnika Suda BiH.

Uostalom, Debevec je koristio dvojno državljanstvo Španije, a sporno je što BiH nema potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu s Kraljevinom Španijom. To znači da Debevec dvojno državljanstvo BiH i Španije nije mogao ni imati.


Poruke koje je slao tužiteljici prošle godine. Avaz

Međutim, Zakon o VSTV BiH je jasan. Sada je sve do Halila Lagumdžije, predsjednika VSTV-a koji će formirati Prvostepenu disciplinsku komisiju koja će odlučivati o disciplinskim tužbama protiv čelnika bh. pravosuđa.

Osim toga, odluku o privremenom udaljenju od vršenja dužnosti nosioca pravosudne funkcije donosi Prvostepena disciplinska komisija na zahtjev UDT-a, koja  može biti i naknadno podnesena.

No, s obzirom na disciplinske tačke tužbe protiv Debevca, među kojima je i „upućivanje komentara neprimjerenog sadržaja kroz komunikaciju sa tužiteljicom koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku“, očigledno je da je zahtjev za suspenziju protiv čelnik Suda BiH morao biti podnesen.


U Zakonu o VSTV-u, član 77., jasno stoji kada se pokreće suspenzija. Avaz

U prijavi se navodi da je Debevec na tužiteljicu vršio pritisak šaljući joj SMS poruke kojima je pokušavao zaustaviti ili preusmjeriti tok tužilačkih provjera navoda iz krivične prijave protiv njega.

U članu 77. Zakona o VSTV-u BiH jasno stoji.

Sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti „ako je pokrenut disciplinski postupak za disciplinski prekršaj, a Vijeće utvrdi da se disciplinska odgovornost ne može na pravi način utvrditi, a da se sudija ili tužilac privremeno ne udalji od vršenja dužnosti tokom postupka“.

Međutim, privremena suspenzija važi samo za vrijeme trajanja disciplinskog postupka. U slučaju pokretanja krivične istrage Tužilaštva, koja je, također, vrlo izvjesna, glavni disciplinski tužilac je dužan predložiti njegovu suspenziju, sve do okončanja istrage.



Zanemarivanje obaveze i naloga Vijeća

Kada je u pitanju Tadić, i ona je optužena po tri tačke. Jedna od njih je da je propuštala da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima.

Navedeno je i zanemarivanje obaveze i naloga Vijeća da se predmeti tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.