ZLOUPOTREBE

Afera "Kaveson": Otkrivena tajna Ranka Debevca

BiH nema potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu sa Španijom, potvrdili svjedoci, kako je dao lažne podatke nadležnim organima Kraljevine Španije

Piše: Miralem Aščić

22.2.2021

Debevec: Otkrivene nove nezakonitosti. Avaz

I dok Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH još provodi disciplinsku istragu protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, na vidjelo izlaze nove nezakonitosti koje je prikrivao prvi čovjek bh. pravosuđa.

Osim neprijavljene imovine u Španiji i dvojnog državljanstva, za koje niko nije znao godinama, Tužilaštvo BiH je Uredu disciplinskog tužioca poslalo i svu dokumentaciju koja otkriva kako je Debevec dobio špansko državljanstvo.


Nema sporazuma

Sporno je, najprije, to što BiH nema potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu s Kraljevinom Španijom, što znači da Debevec dvojno državljanstvo BiH i Španije ne može ni imati.

Naime, provjeravajući navode iz krivične prijave protiv Debevca, koja je podnesena Tužilaštvu sredinom prošle godine, tužioci su došli do saznanja da se predsjednik Suda BiH odrekao državljanstva koje je imao u svrhu dobivanja državljanstva Kraljevine Španije.


Faksimil dopisa Tužilaštva BiH disciplinskom tužiocu. Avaz

Tužilaštvo je, u svojstvu svjedoka, saslušalo Merimu Šenderović, šeficu Odsjeka za državljanstvo Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a koja je, između ostalog, izjavila da BiH ima potpisane sporazume o dvojnom državljanstvu s Republikom Hrvatskom, Srbijom i Švedskom te da Zakon o državljanstvu BiH propisuje da državljani BiH mogu imati dvojno državljanstvo samo ako je potpisan bilateralni sporazum između BiH i druge države.

- BiH nema potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu s Kraljevinom Španijom, što je Ranko Debevec znao ili morao znati prilikom apliciranja za špansko državljanstvo - stoji u dokumentaciji Tužilaštva BiH.


Lažni podaci

U informaciji koja je proslijeđena Uredu disciplinskog tužioca spominje se mogućnost da se Debevec odrekao "državljanstva Jugoslavije“, koje u tom momentu nije mogao imati (na ovo upućuje podatak iz Službenog glasnika Kraljevine Španije broj 95), te je i u ovom slučaju dao lažne podatke nadležnim organima Kraljevine Španije.

 - Moguće je da se odrekao i državljanstva Bosne i Hercegovine te da je, u ovom slučaju, dao lažne podatke nadležnim organima Kraljevine Španije. A otvorena je mogućnost da se odrekao i nekog drugog, nepoznatog državljanstva koje je u tom momentu imao - naveli su tužioci


Šta kaže Zakon

Prema svim dokazima i važećim zakonima u BiH i Španiji, Debevec nije mogao u isto vrijeme biti državljanin Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije.

U članu 4. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine jasno stoji: “Državljani BiH mogu imati državljanstvo druge države, pod uvjetom da postoji bilateralni sporazum između BiH i te države kojim se to pitanje uređuje, a koji je odobrila Parlamentarna skupština u skladu s članom IV(4)(d) Ustava BiH“.



Zašto nije prijavio dvojno državljanstvo

Debevec je po Zakonu morao prijaviti dvojno državljanstvo prilikom procedure imenovanja, prvo za sudiju, a kasnije za predsjednika Suda BiH, što je utvrđeno provjerama Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.