BOSANSKA GRADIŠKA

Proljetna sjetva u doba korone: Bašte sije ko nikada sijao nije

Zanimljivo je da se bašte siju i u gradskom području

Boško Grgić

Livada pretvorena u baštu

Foto: B. Grgić


Ovogodišnja proljetna sjetva druga je od kada traje pandemija koronavirusa. Kasni aprilski mrazevi minulih dana nisu pokolebali Gradiščane da zasiju skoro svaki kvadratni metar zemljišta.

Anton Saček iz Bok Jankovca odlučio je da i ove godine zasije povrće u neposrednoj blizini savske obale.

- Ko zna do kada će ova nevolja oko korone potrajati. A kada sebi obezbijedimo krompir, grah, paradajz, papriku i luk, sve je lakše. Bilo je i težih vremena pa se preživjelo. Zemlja nas neće nikad izdati, zato sijem svaki slobodni kvadrat - rekao je Saček.

  • Livada pretvorena u baštu

    Livada pretvorena u baštu

    Foto: B. Grgić


Zanimljivo je da se bašte siju i u gradskom području. Vrijedni Hisećani zasijali su krompir, a za baštu im je poslužila nekadašnja ledina.

- Ljudi su razmislili da im je isplativije gajiti povrće nego kositi travu i korov, pogotovo ambroziju. Iz bašte se uvijek može spremiti ručak - rekao je Enes Fišeković, mještanin naselja Hisete u Bosanskoj Gradišci.

Slično je i u ostalim bosanskogradiškim naseljima, gdje se proljetna sjetva odvija na otvorenom i u plastenicima. Gradiščani su ozbiljno shvatili probleme usljed pandemije koronavirusa, pa sjetvom nastoje da poprave kućni budžet i eliminišu mogućnost nestašice prehrambenih artikala.

Više o temi Bosanska Gradiška

BOSANSKA GRADIŠKA
Pitka voda za 2.000 stanovnika u Gašnici i Orahovi
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na