PRVE DVIJE FAZE

Do sada u Sarajevu vakcinisano više od 3.600 zdravstvenih radnika

Proces vakcinacije u KS-u je započeo prema utvrđenim prioritetima 10. marta 2021.

Fu. M.

Vakcinacija u Sarajevu

Foto: Ilustracija


Do 6. aprila ove godine u Kantonu Sarajevo su vakcinisana 3.684 zdravstvena radnika i zdravstvena saradnika u javnim zdravstvenim ustanovama.

Zaključno sa 4. aprilom KS je putem Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo distribuirano 3.696 doza vakcina protiv oboljenja Covid-19, i to 2.100 doza Covishield AstraZeneca vakcina, koje su stigle kao donacija Srbije, i 1.596 doza Pfizer vakcina iz kontingenta COVAX mehanizma.

Proces vakcinacije u KS-u je započeo prema utvrđenim prioritetima 10. marta 2021. godine. Prvi prioriteti su bili zdravstveni radnici i zdravstveni saradnici u javnim zdravstvenim ustanovama, te institucijama, posebno oni koji se bave dijagnosticiranjem, liječenjem i rehabilitacijom pacijenata od Covid-19 oboljenja, a prije svega osoblje koje radi na Covid-odjelima.

Prijavljene neželjene reakcije

Sve službeno prijavljene neželjene reakcije, njih ukupno devet, nakon vakcinacije su istražene i radi se o uobičajenim reakcijama kao što je lokalizovana bol na mjestu aplikacije, otok, temperatura do 38 °C, groznica, slabost u trajanju od jednog dana.

Prvi kontingent iz COVAX mehanizma sa 1.596 doza Comirnaty Pfizer vakcina, Zavod za javno zdravstvo KS je zaprimio 30. marta 2021. godine, čime je omogućen nastavak imunizacije zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika u javnim zdravstvenim ustanovama u KS-u. Vakcine su također odmah distribuirane u sve javno-zdravstvene ustanove proporcionalno iskazanim potrebama (detaljno u tabeli). Ukupan broj otpisa/rastura vakcina iz ovog kontingenta je devet, uzimajući u obzir da se radi o višedoznim vakcinama (šest doza u flakonu).

Privatne zdravstvene ustanove

Ova druga faza vakcinacije je završena 04. aprila 2021. godine u kojoj je vakcinisano 1.587 zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika. Nakon ove faze, imunizacija je prema do sada iskazanim potrebama završena u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ i Stomatološkom fakultetu sa klinikama UNSA.

Zavod za javno zdravstvo KS je 05. aprila 2021. godine zaprimio 3.590 AstraZeneca vakcina iz drugog kontingenta COVAX mehanizma. Stoga, od 06. aprila 2021. godine započela je treća faza vakcinacije. U toku ove faze, pored nastavka vakcinisanja u javnim zdravstvenim ustanovama, započelo je vakcinisanje zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika u privatnim zdravstvenim ustanovama, a prema iskazanim potrebama.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na