KORONA PREKINULA TRADICIJU

Nakon 23 godine Smail Krivić večeras neće pucnjem iz topa najaviti dolazak ramazana

Koronavirus je Smaila onemogućio u tome i prinuđen je početak ramazana dočekati u svojoj kući, dok će njegov posao na Žutoj tabiji privremeno obavljati njegov zamjenik

L. S.

Smail Krivić od 1997. godine početak svakog iftara označavao je pucnjem iz topa

Foto: Arhiv


Nakon 23 godine vjerne službe, tobdžija Smail Krivić neće večeras u akšam biti na Žutoj tabiji u Sarajevu i pucnjem iz topa najaviti dolazak ramazana. Koronavirusje Smaila onemogućio u tome i prinuđen je početak ramazana dočekati u svojoj kući, dok će njegov posao na Žutoj tabiji privremeno obavljati njegov zamjenik. 

Oporavlja se

Srećom, Smail se uspješno oporavlja i očekuje da se vrati svom najdražem poslu krajem ramazana. Nakon vijesti da je Smail bolestan i da ovaj ramazan neće početi na Žutoj tabiji, načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić uputio mu je poklone i poželio što brži oporavak.

Nakon 12 dana borbe s koronom, za koje kaže da su mu bili među najtežim u životu, Smail kaže da se sada osjeća bolje i oporavlja.

- Neću pucati večeras iz topa na tabiji, a pucao sam od 1997. godine, kad je počelo. Ako Allah bude dao zdravlja, malo kasnije ću se pridružiti, pa makar u zadnjoj trećini ramazana. Za mene je ta čast da svaku noć pucam iz topa nešto posebno i ne može se opisati.

Hvala Bogu, sada sam dobro. Nisam ni jeo, ni pio. Primio sam dosta antibiotika i injekcija u stomak i ide nabolje. Pomogao mi je prijatelj, pulmolog i bio uz mene kad sam bio bolestan - ispričao je Krivić.

  • Smaila su obradovali pokloni koje mu je poslao načelnik Ibrahim Hadžibajrić

    Smaila su obradovali pokloni koje mu je poslao načelnik Ibrahim Hadžibajrić

    Foto: Općina Stari Grad


- Ovaj čin načelnika Hadžibajrića, da mi dođete u posjetu u njegovo ime i donesete poklone, to mi znači više nego ova kuća, vjerujte. Hvala Bogu, imam sve što mi treba, ali ovaj znak pažnje to je zaista nešto veliko, da znate da se neko brine o vama. To ljudima sada nedostaje, pažnja i briga i da smo svi tu jedni za druge - poručio je na kraju Smail.

Načelnik Hadžibajrić je krajem prošle sedmice posjetio i stogodišnjake iz ove općine Ajku Poljak (107) i Fadilu Ramić (100), te im uručio poklone i uputio iskrene čestitke za predstojeći ramazan.

- Svim vjernicima želim da ih prati dobro zdravlje, posebno tokom ramazana, a Smailu želim da se što brže oporavi i vrati na Žutu tabiju jer on je jedan od simbola ramazana u našem gradu. Rastužila me vijest da je bolestan i da ga u akšam nećemo vidjeti na Žutoj tabiji, ali siguran sam da će naći snage da se oporavi i vrati svom najdražem zadatku - poručio je Hadžibajrić.

Spremni pomoći drugima

Dodao je da je ramazan prilika kada trebamo pokazati svoje najbolje vrline, biti darežljivi i suosjećati s drugima, te da u vrijeme kada se suočavamo sa pandemijom koronavirusa više nego ikada moramo biti spremni da pomognemo drugima i pružimo im ruku u teškim trenucima, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Posljednje 23 godine za pucanj topa sa Žute tabije tokom ramazana u Sarajevu zadužen Smail Krivić. Tobdžija, koji svakog dana označava kraj posta, postao je tako ramazanska atrakcija. Obučen u narodnu nošnju, s fesom na glavi, uvijek je privlačio pažnju posjetilaca, a među njima i turista iz svih dijelova svijeta.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na