GRAČANICA

Efendija Mustafić: Žao mi je naših tradicionalnih, ali i organizovanih iftara

Večeras se klanja prva teravija, sutra je prvi dan posta u mjesecu ramazanu 2021. godine

H. Čalić

Šarenu džamiju džematlije Gračanice sagradile su poslije rata u BiH

Foto: H. Čalić


U 19,34 sati, večeras su se upaljili kandiji na gračaničkim džamijama. Večeras se klanja prva teravija, sutra je prvi dan posta u mjesecu ramazanu 2021. godine.

Muslimani svijeta, odabrani mjesec, u kome je počelo objavljivanje časnog Kur'ana, dočekuju sa pomućenim osjećanjima, jer se nad svijetom nadvilo neočekivano i veliko zlo, zvano pandemija. Zbog toga će se i iftari i teravih namazi odvijati pod posebnim mjerama zaštite.

  • Bijela džamija koju je dao sagraditi Ahmet paša Budimlija

    Bijela džamija koju je dao sagraditi Ahmet paša Budimlija

    Foto: H. Čalić


Večeras smo snimili prve kandilje u Bijeloj džamiji koju je 1660. godine dao sagraditi Ahmet paša Budimlija, čija je munara srušena 8.oktobra 1995. godine, Šarenu džamiju koju su Gračanlije sagradile poslije rata u BiH i Lipljansku džamiju, staru 150 godina, nacionalni spomenik BiH, sa drvenom munarom, koja odolijeva zubu vremena.

Glavni imam MIZ-e Gračanica Smajo ef.Mustafić, kaže kako će se teravih-namazi klanajti na  52 mjesta, odnosno u 36 džamija i 16 mekteba i mesdžida. Učit će se mukabele.

  • Lipljanska džamija, nacionalni spomenik, odolijeva vremenu

    Lipljanska džamija, nacionalni spomenik, odolijeva vremenu

    Foto: H. Čalić


Svima nam je žao što se teravih namazi ne mogu klanjati, onako kako smo do sada naučili, žao nam je i što se iftari zbog pandemije ne mogu oreganizirati po našoj tradiciji u krugu porodica, ili organizovano, kao prethodnih godina u džematima Pribava, Stjepan Polje, Malešići, Donja Orahovica, Soko i i drugim džematima, kada se na zajednički organiziranom iftaru znalo naći nekoliko stotina vjernika.

Nakon iftara, ljudi bi se družili, ali što je tu je, mi epidemiološke  mjere poštovati moramo zbog našeg i zdravlja naših sugrađana- kazao je ef. Smajo Mustafić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na