POD PRATNJOM U ŠOPING

Novinar koji je snimio Biseru Turković (SDA) u šopingu: Vaše ponašanje smatram odvratnim, parazitskim i nemoralnim

Ermin Zatega, novinar koji je prvi objavio ove fotografije, na svom Facebook profilu danas je raskrinkao i ovu laž ministrice Turković te odgovorio na njene optužbe da ju je pokušao kompromitirati

Ermin Zatega: Smrt korupciji - sloboda narodu. Avaz

Piše: D. H.

14.4.2021

Javnost su zgrozile jučer objavljene fotografije na kojima se vidi kako je Bakirova ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA), s pratnjom i uz rotaciona svjetla, otišla u kupovinu. 


Turković je ovaj skandal pokušala nesuvislo opravdati tvrdnjom da ona, kao ministrica, navodno, mora konstantno biti pod službenom pratnjom.



Ermin Zatega, novinar koji je prvi objavio ove fotografije, na svom Facebook profilu danas je raskrinkao i ovu laž ministrice Turković te odgovorio na njene optužbe da ju je pokušao kompromitirati. Njegov komentar prenosimo u cijelosti.


- Izrevoltiran jučerašnjom reakcijom ministrice Turković, danas sam zvanično tražio informacije od Ministarstva vanjskih poslova BIH. Napisao sam zahtjev u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH. Taj zakon je solidno oružje koje građani i novinari u BiH, nažalost, nedovoljno koriste. Čast izuzecima. Napisao sam i poduže obrazloženje zahtjeva, iako znam da javnost ne voli čitati duge tekstove. Ali koga zanima, pročitat će. Smrt korupciji - sloboda narodu. 


Bisera Turković u šopingu. Facebook

"Od Turković tražim"

Na ruke ministrice Bisere Turković, kao građanin BiH, a u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH, tražim da mi dostavite sljedeće informacije:


1. Fotokopiju Zakona, podzakonskog propisa ili drugog akta kojim su propisani obavezna 24-časovna službena pratnja i dva službena vozila za zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, čak i kada obavlja privatne obaveze.


2. Podatke o tome da li je ženska osoba koja vam je pomagala pri kupovini namirnica zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova BiH ili u nekoj drugoj javnoj instituciji, odnosno da li je svoj prekovremeni angažman za kupovinu namirnica za vaš porodični iftar uradila kao ličnu uslugu ili naplatila iz budžeta?


3. Listu zvaničnih sastanaka i drugih poslova koje ste, u svojstvu ministrice vanjskih poslova BiH, obavljali 13. aprila 2021. godine, sa satnicom tih sastanaka i poslova.


4. Materijalni dokaz da je račun za namirnice, koje ste spomenutog datuma kupili u samoposluzi u naselju Šip, plaćen vašim ličnim sredstvima, a ne službenom karticom, odnosno javnim sredstvima. Napominjem da ste, u skladu sa spomenutim zakonom, dužni odgovoriti na ovaj zahtjev u roku od 8, odnosno 15 dana. Obrazloženje.


Ja sam jučer, 13. aprila 2021. godine, objavio fotografije Vaše kupovine namirnica u samoposluzi uz pratnju i asistenciju javnih službenika/ca. To su prenijeli brojni mediji, kao i Vašu reakciju koja je uslijedila, a u kojoj ste rekli da sam Vas želio "tobože kompromitirati". Ne, "tobože".


Bisera Turković u šopingu sa službenom pratnjom. Facebook

Kompromitirala se ponašanjem

Objavio sam to jer smatram da ste se sami kompromitirali ponašanjem, koje smatram odvratnim, parazitskim i nemoralnim i doživljavam kao zloupotrebu javnih sredstva za ličnu korist. A koristiti javna sredstva za ličnu korist za mene je de fakto krađa kao i jedna od osnovnih definicija korupcije. Napisali ste i sljedeće: "Vjerovali ili ne, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH moraju biti pod službenom pratnjom 24 sata, pa i onda kada obavljaju privatne obaveze."


Ja Vam ne vjerujem, ministrice, i stoga, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH, tražim da mi dostavite propis na koji se pozivate. To tražim prvenstveno kako bih znao tačan naziv propisa (ukoliko takav uopće postoji), za čije što hitnije ukidanje ću se u budućnosti zalagati. Zašto niste išli u kupovinu za vikend s porodicom, već u posljednji tren, pred iftar, Vaša je privatna stvar i to me uopće ne zanima. Međutim, Vaša kupovina namirnica postaje javna stvar i javni interes tek kada to radite službenim sredstvima.


A to me zanima i motivira na otpor i revolt. Također, ne vjerujem ni da Vam je jučerašnji dan bio dug, a radno vrijeme do 18:30, jer je ramazanska čestitka jedina aktivnost zabilježena jučer na internet-stranici Ministarstva, koje inače objavljuje saopćenja nakon i najbeznačajnijih protokolarnih susreta. S obzirom na to da je Vaša jučerašnja kupovina namirnica koštala građane BiH popriličnih sredstava, za što niste izrazili ni najmanje kajanje niti osjećaj lične odgovornosti, opravdano sumnjam da ste i za plaćanje tih namirnica koristili službenu karticu i javna sredstva - iz famozne budžetske stavke "troškovi reprezentacije". Doktorirali ste 1995. godine međunarodne odnose na Univerzitetu "Pacific Western", SAD, na Havajima.


To je dopisni univerzitet (polaže se poštom ili e-mailom), koji nikad nije imao akreditaciju američkih institucija nadležnih za obrazovanje, a ugašen je nakon sudske tužbe 2006. godine. Imaju i Amerikanci svoje travničke univerzitete, zar ne? Vjerujem, reći ćete da je to bilo po zakonu. Prema informacijama Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), vlasnica ste pet kuća u BiH te dva stana u Hrvatskoj i Australiji.


Od Općine Stari Grad ste 2008. godine otkupili stan od skoro 120 kvadrata plativši ga certifikatima samo 15.400 KM. Četiri godine kasnije ste ga prodali po jedanaest puta većoj cijeni - za 180 hiljada maraka. Zatim ste kupili dvije kuće u Sarajevu, koje vrijede skoro pola miliona maraka. Vjerujem da ćete i za ove podatke reći da je sve bilo po zakonu i opet se populistički kriti iza ramazana i iftara. Ali ove informacije su dovoljne da sumnjam u Vašu sposobnost da obavljate tako važnu funkciju, kao i u vaše moralne kvalitete. Pozdravljam Vas - napisao je Zatega. 

Status Ermina Zatege na Facebooku. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.