SAOPĆENJE

Klub SDA u SKS: Pozivamo Fortu da predloži imenovanje ministara u tri ponovo formirana ministarstva

Uputili su poziv ministrima da ne rade bez izvršenog imenovanja, te naveli da će svi akti koji se donesu predstavljati krivično djelo

Klub zastupnika SDA u Skupštini KS poziva da se imenuju ministri u novim ministarstvima. Avaz

A. K.

16.4.2021

Klub zastupnika SDA u Skupštini KS obavještava javnost da na zakazanoj sjednici Skupštine KS nije predviđeno imenovanje ministara u novoformiranim ministarstvima, to jeste Ministara komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministara za odgoj i obrazovanje i Ministara za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Navode da to predstavlja nastavak ustavne krize i potpunog pravnog haosa.

- Obzirom da ministarstva koja su ponovno osnovana donošenjem Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo, a koji je usvojen na 34. Radnoj sjednici Skupštine KS održanoj 07.04.2021. godine, počinju sa radom nakon stupanja na snagu Zakona, ministri koji su bili ranije imenovani u ministarstva koja su prestala da postoje nakon presude Ustavnog suda FBIH, ne mogu bez ponovnog imenovanja vršiti funkciju ministra. Jednostavno, Zakon o Vladi KS i Poslovnik o radu Skupštine KS, ne prepoznaju imenovanje na funkciju ministara prije uspostave ministarstva - navodi se u saopćenju Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS.

Pravna nesigurnost

Pozivaju premijera KS Edina Fortu da predloži imenovanje ministara u tri ponovo formirana ministarstva.

 - Ignorisanjem potrebe za imenovanjem ministara ugrožava se funkcioniranje Kantona Sarajevo u veoma značajnim oblastima koje obuhvataju tri spomenuta ministarstva, te se time nanosi neprocjenjiva šteta interesima Kantona Sarajevo, čije se institucije i građani dovode u stanje potpune pravne nesigurnosti.

Klub zastupnika SDA u Skupštini KS poziva premijera Edina Fortu da odmah i bez odlaganja predloži Skupštini KS imenovanje ministara u tri ponovo formirana ministarstvima. Pozivamo Kolegij Skupštine KS da hitno, u skladu sa Poslovnikom Skupštine, zakaže sjednicu na kojoj bi se izvršilo imenovanje ministara u navedenim ministarstvima - naveli su.


Finansijska šteta

Uputili su poziv ministrima da ne rade bez izvršenog imenovanja, te naveli da će svi akti koji se donesu predstavljati krivično djelo i nanijeti štetu Kantonu i njegovim građanima.

- Pozivamo Naidu Hota-Muminović, Meliku Husić-Mehmedović i Envera Hadžiahmetovića da uprkos političkim pritiscima ne čine krivična djela, tako što bi pristali da rade bez prethodno izvršenog imenovanja.

Oni, jednostavno, ne mogu vršiti funkciju ministra u Vladi Kantona Sarajevo bez da su imenovani nakon donošenja Zakona kojim su formirana ministarstva.

Donošenje bilo kakvih odluka i akata, ili obavljanje bilo kakvih drugih radnji u svojstvu ministra, osim što je teško krivično djelo, može ozbiljno ugroziti zakonitost takvih akata, te nanijeti neprocjenjivu pravnu i finansijsku štetu Kantonu Sarajevo i njegovim građanima - zaključili su.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.