BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Bičo: Ne pripremamo se za masovnu vakcinaciju jer nema najava o dopremanju više hiljada doza

Na području kantona trenutno je 90 oboljelih dok se u izolaciji nalaze 203 osobe

Dr. Medina Bičo. Arhiva

Fena

20.4.2021

U Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) Goražde pripreme za masovnu imunizaciju još nisu počele, s obzirom da nema najava o dopremanju veće količina vakcina – ističu u kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo.

Direktorica ove ustanove Medina Bičo ističe da je okončana vakcinacija sa svim do sad obezbijeđenim vakcinama te da porodične ambulante jako dobro prate dinamiku dopremanja vakcina.

- Do sad su posredstvom Zavoda vakcinisane ukupno 534 osobe, a danas su dopremljene 84 doze vakcine Pfizer, za revakcinaciju zdravstvenih radnika. Porodične ambulante su jako dobro organizirane i vrše vakcinaciju hroničnih bolesnika, onkoloških pacijenata i osoba starijih od 65 godina i sve raspoložive doze su utrošene – ističe Bičo. 

Stabilnija epidemiološka situacija

Naglašava da zasad nema najava o dopremanju novih doza u BPK Goražde.

- Još uvijek nema potrebe da se pripremamo za masovnu vakcinaciju s obzirom da nema najava o dopremanju više hiljada doza, kada bi ona mogla početi. Ukoliko se to desi, mi ćemo pripremiti adekvatan prostor, vjerovatno sportsku dvoranu u te svrhe – navela je ona.

Dodala je da se, prema sedmičnim pokazateljima, epidemiološka situacija u ovom kantonu stabilizuje, ali da još nije vrijeme za opuštanje. Po njenim riječima, Krizni štab će do kraja sedmice razmotriti i prijedlog o povratku učenika u školske klupe.

- Bilježi se smanjenje broja novozaraženih i trend porasta broja oporavljenih, a prošlosedmična incidence iznosila je 221. U protekla 24 sata koronavirus potvrđen je kod četiri osobe, nakon testiranja 30 uzoraka, dok je 39 oporavljenih. Smanjuje se i broj hospitalizovanih i trenutno je u Covid odjelu Kantonalne bolnice smješteno 13 osoba, dok se u izolatoriju Đački dom nalaze tri pacijenta. Na klinici Podhrastovi u Sarajevu hospitalizirano je 10 osoba iz Goražda – precizirala je Bičo.


Velik interes za imunizacijom

Na području kantona trenutno je 90 oboljelih dok se u izolaciji nalaze 203 osobe.

Od posljedica koronavirusa život su izgubile 73 osobe sa područja BPK Goražde, dok se od početka pandemije oporavilo 1.847 lica.

- Sigurno ima više onih koji su preboljeli koronavirus i koji nisu dio ove statistike a slučajevi reinfekcije koji su zabilježeni tokom trećeg vala, govore da se kolektivni imunitet može steći jedino vakcinacijom. Ohrabrujuće je da je usljed globalnog trenda i u BPK zabilježen veći interes građana za imunizacijom koji se svakodnevno prijavljuju u svoje ambulante – istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.