POTVRĐENO

Advokat porodice Palić za "Avaz": Prijavio KCUS inspekciji, slijedi krivična prijava

Tražimo od inspekcije da pokrenu prekršajni postupak, da kazne odgovorne osobe i da mi dostave dokaz o tome, rekao Damir Koldžo

Advokat Koldžo: Angažirala ga porodica Palić. Avaz

Piše: A. Čengić

20.4.2021

Advokat porodice Palić Damir Koldžo jučer je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove podnio prijavu protiv Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). To je još prošle sedmice u izjavi za „Avaz“ i najavio.

Prijavu je podnio, između ostalog, i zbog nemara u liječenju Seada Palića, koji je na respiratoru preminuo 23. marta od posljedica COVID-19. Podsjećamo, Mirela Palić, supruga Seada Palića, i Esad Palić, brat blizanac umrlog, najavili su da će tužiti KCUS.


Dostavio dokaze

- S obzirom na to da su protekli zakonski rokovi, a ništa od onoga što sam tražio nisam dobio, podnio sam zahtjev inspekciji da izvrše inspekcijski nadzor KCUS-a i utvrde zašto to nije urađeno i da zbog propusta, odnosno nepostupanja po mojim zahtjevima, kazne pravno i odgovorno lice za svaki od počinjenih prekršaja. Govorimo minimalno o dva prekršaja. Tražio sam od inspekcije da mi dostave kopije tih prekršajnih naloga - rekao nam je Koldžo.

Podsjećamo, tražio je od KCUS-a da formira komisiju koja bi uzela izjave od svih ljekara i medicinskog osoblja koji su učestvovali u liječenju preminulog od 8. do 23. marta. Također, tražio je da se pregleda sva dokumentacija te utvrdi je li pacijent liječen u skladu s medicinskim propisima.

Koldžo je tražio da mu KCUS dostavi ovjerenu fotokopiju kompletne medicinske dokumentacije za preminulog Seada Palića. Porodica je insistirala na obdukciji tijela, ali ni to nije urađeno.

- Tražimo od inspekcije da pokrenu prekršajni postupak, da kazne odgovorne osobe i da mi dostave dokaz o tome. Inspekcija mora odmah reagirati po prijemu prijave - rekao nam je Koldžo.

Analiza dokumentacije

Ukoliko KCUS ne dostavi inspekciji ono što je tražio, Koldžo najavljuje krivične prijave.

- Ukoliko od inspekcije ne dobijem dokumentaciju, morat ću podnijeti krivičnu prijavu protiv KCUS-a. S druge strane, ukoliko dobijem dokumentaciju, uz savjetovanje stručne medicinske pomoći oko analize dokumentacije, ako bude osnova, podnijet ću krivičnu prijavu protiv KCUS-a zbog nemara u liječenju - potvrdio je Koldžo.

Kazne do 15.000 KM

Koldžo kaže da su po svakom od prekršaja koje je prijavio kazne od 10.000 do 15.000 KM, i od 500 do 3.000 KM za odgovorno lice.

- Ukoliko imate pet ovakvih prekršaja, to je 50.000 KM, odnosno 50.000 KM budžetskih sredstava. Zar nije bolje taj novac potrošiti na liječenje pacijenata ili edukaciju kadrova, kupovinu ''Drager'' respiratora, a ne „malina respiratora“ - rekao nam je Koldžo.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.