ISPOVIJEST

Majka Melihe Lisak, trudnice koja je preminula na KCUS-u: Ubili su moje dijete!

Zar na mome djetetu da pravdaju malina respiratore, kaže Zikreta Mujdžić

Piše: E. Trako

25.4.2021

Preminula Meliha Lisak s majkom Zikretom. Privatna arhiva

Moje Melihe nema, ubili su je. Zar na mome djetetu da pravdaju malina respiratore. Ako su je priključili na taj respirator, to je ubistvo! Ovo je kazala za portal „Avaza“ Zikreta Mujdžić, majka Melihe Lisak (24) iz Visokog, trudnice koja je preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u sedmom mjesecu trudnoće. 


Bila je zaražena koronavirusom i bila je priključena na respirator.


Tužit ćemo KCUS

Zikreta živi u Beču u Austriji. Ona je za naš portal kazala da će se priključiti kolektivnoj tužbi protiv KCUS-a, ljudi koji su izgubili članove porodice u ovoj bolnici zbog, kako ih većina navodi, nemarnog liječenja.


- Naravno da ću ih tužiti. Lagali su me. Kada god sam ih zvala i pitala za Melihu, govorili su mi da je dobro i da nema potrebe da ja dolazim. Ona se žalila na bolove u leđima, bila je pozitivna na koronavirus, a smjestili su je nagu, bez odjeće pored muškarca koji je imao proširenje vena. O čemu se tu radi – govori kroz suze majka Zikreta.Kaže da je u velikom šoku te da sve prebrzo odigralo.


- Ne mogu da vjerujem da se to desilo. Povrijeđena sam i bijesna u isto vrijeme. Pijem lijekove za smirenje. Kažem, kada god sam zvala da pitam kako je i treba li joj šta, govorili su mi da je dobro, samo su kazali da kupimo lijekove. Žao mi je što je nisam mogla vidjeti – govori majka rahmetli Melihe.


Zašto nisu dopustili obdukciju

Dodaje da će zahtijevati obdukciju.


- Nije mi jasno zašto su nam zabranili da se izvrši obdukcija. U pogrebnom društvu su nam kazali da se ne smije sanduk otvarati. Kako ne pomisle na svoju djecu, kako ih Boga nije strah. Kako mogu imati takvo srce. Dijete su mi ubili – govori plačući Zikreta.

Suprug potvrdio da su ga lagali o Melihinom stanju

Podsjetimo, Jasmin Lisak, suprug Melihe Lisak, dvadesetčetverogodišnjakinje koja je preminula na KCUS-u prije nekoliko dana u sedmom mjesecu trudnoće, u ispovijesti za "Avaz" jučer prepričao njene posljednje dane.


Osim što mu nisu dozvolili ni da je vidi, niti da joj donese stvari, njegovoj supruzi Melihi su uzeli i mobitel, pa se nisu mogli ni čuti. A jedva je dobijao ljekare pozivima na fiksne brojeve. 


- Našao sam glavnu doktoricu na DIP-u koja me slagala da moja žena sama hoda, da sama ide u WC. A ustvari moja žena kateter imala, ležala. Nikad je nisu htjeli dignuti, sve vrijeme je ležala na leđima. Nisu je htjeli dignuti da malo sjedi, da prodiše. Međutim, sve se pomalo otkriva u ponedjeljak kada će moja žena preminuti. Imam poruke, došla je do telefona. Kolega joj neki dao taj telefon, ležao s njom na istom odjelu. Pričali smo, kaže cijelu noć preplakala, a niko joj u sobu nije ušao. Kaže da je osoblje da te Bog sačuva, da je ništa ne paze - kazao je Jasmin za "Avaz". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.