DOM NARODA

Čović o izmjenama Izbornog zakona: Danas ćemo biti protiv

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zasjeda danas u Sarajevu. Fena

L. S. / Fena

27.4.2021

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatra principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima, koji ima za cilj da putem generalne prevencije postigne efekt odvraćanja migranata od činjenja krivičnih djela i prekršaja s obilježjima nasilja i kršenja javnog reda i mira za vrijeme njihovog boravka u BiH.



Institut "mirovanja parlamentarnog mandata"

Ovaj zakon ranije je usvojio Predstavnički dom Državnog parlamenta i uputio ga Domu naroda na razmatranje i izjašnjavanje.

Pred delegatima je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je također ranije usvojio Predstavnički dom, a kojim je definiran institut "mirovanja parlamentarnog mandata" koji podrazumijeva pravo poslanika da, pod određenim okolnostima, stavi mandat u mirovanje i da ga do njegovog isteka ponovo aktivira.


Čović: Želimo cjelovitu izmjenu Izbornog zakona. Arhiv

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović, koji je krajem avgusta 2020. uputio u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na na ukidanje dvostrukih funkcija, a što bi značilo da jedna osoba ne može istovremeno obnašati dvije ili više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH, kazao je na današnjoj sjednici da ovaj model odgovara i osobama na koje se odnosi, ali i političkim strankama.

Delegat Kluba Hrvata Dragan Čović rekao je da je većina prijedloga prihvatljiva, ali da će danas biti protiv ovog prijedloga. Kao razlog naveo je to što bi izmjene koje bi eventualno usvojili u drugom čitanju stupile tek nakon narednih izbora.


Cjelovita izmjena

- A mi, s druge strane, imamo vrlo jasnu obvezu da do kraja šestog mjeseca, prema sporazumu koji smo potpisali u Mostaru između dvije političke opcije i pet međunarodnih predstavika, usvojimo izmjene i dopune Izbornog zakona. Vjerujem da ćemo tada ovaj segment podržati, a do tada ćemo strpljivo raditi s predstavnicima parlamentarne većine, ali i s opozicijom. Jedini razlog što imamo ovakav stav je što želimo cjelovitu izmjenu Izbornog zakona. Tada, uz izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda, mislim da i ova izmjena koju ste predložili može biti sastavni dio izmjena - naveo je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.