FEDERACIJA BIH

Blažević: Na jedan potvrđen slučaj koronavirusa imamo još tri neotkrivena

Odbor za zdravstvo je imao konstruktivan zaključak kojim se traži izvještavanje o nabavci vakcina

Doktorica Mia Blažević. PrintScreen

Piše: E. H.

27.4.2021

Raspravom o epidemiološkoj situaciji nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Ispred Vlade FBiH zastupnicima se obratila Snježana Bondaruk i doktorica Mia Blažević.


Ažurni podaci

- Ne stižu nam ažurni podaci, a imamo problem sa privatnim laboratorijama. Moguće je oduzimanje dozvola, a svaki nam je laboratorij važan u ovom trenutku. Prema Ustavu FBiH borba protiv koronavirusa je zajednička obaveza Federacije i kantona. Kao što je to i definirano Ustavom BiH. Moram da upozorim da su je u naredbama jasno definirano ono što se odnosi na inspekcijske poslove – istakla je Bondaruk.

Dodala je da je bilo govora i o kontroli na granicama.

- Mi smo sa svoje strane imali više urgencija prema državnoj razini, ali to je u nadležnosti Vijeća ministara BiH. Tu odluku predlaže Ministarstvo sigurnosti ili Ministarstvo civilnih poslova. Veliki broj pitanja je bio s pravom o masovnoj imunizaciji. Mi smo u planu opredjelili da ćemo prihvatiti ona cjepiva za koja je dozvolu dala EMA i naša Agencija za medicinska sredstva BiH – pojasnila je Bondaruk.

Prema njenim riječima, Odbor za zdravstvo je imao konstruktivan zaključak kojim se traži izvještavanje o nabavci vakcina.

- Imunizacija ne samo obaveza Zavoda za javno zdravstvo FBiH, već i kantona. Imate i izvještaj o cijepljenje zdravstvenih radnika, kao i informacije u prispijeću vakcina što kroz donacije što kroz COVAX mehanizam. Znate da smo kroz evropski mehanizam iskazali potrebu za 239.000 doza vakcine komapnije „Pfizer“ i da je u vezi toga potpisan sporazum sa Austrijom – pojasnila je Bondaruk.


Kućno testiranje

Dodala je da postoji opasnost kod testiranja brzim testovima u kućnim uvjetima.

- O tome još niko nije raspravljao, a pitanje je kako zbrinuti pozitivan koronavirus test. Broj respiratora nije vojna tajna, to 320 respiratora u FBiH i to je bilo krajem prošle godine. Zdravstvene ustanove pokrenule su javne nabavke između ostalog i respiratora – kazala je Bondaruk.

Doktorica Blažević iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ovom prilikom kazala je da epidemiologija nije jednostavna.

- Serološka studija je pokazala je da na jedan potvrđen slučaj imamo još tri neotkrivena. Epidemiologija je kao slagalica. Mi smo sa tri najveća klinička centra uspostavili saradnju i imamo njihove tačne podatke. Što se tiče umrlih to je regulirano zakonom i oni su sto posto tačni. Nad migrantima se vrši posebnan nadzor, možemo dostaviti podatke o tome. Migranti ulaze u broj pozitivnih osoba u Federaciji - istakla je Blažević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.