POLITIČKA DRAMA

Komšić demonstrativno napustio sastanak Predsjedništva BiH sa Boreljom

Dodik je rekao da je od Borelja dobio uvjeravanje da će Evropska unija BiH isporučiti određenu količinu vakcina u narednom periodu

RTRS

Članovi Predsjedništva BiH

Foto: Arhiv


Članovi Predsjedništva BiH održali su večeras online sastanak sa šefom diplomatije Evropske unije Žozepom Boreljom (Josep Borrell), javlja RTRS.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da su sa Boreljom razgovarali o non paperu i aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Dodik je rekao da je od Borelja dobio uvjeravanje da će Evropska unija BiH isporučiti određenu količinu vakcina u narednom periodu.

Naći balans

Dodik je istakao da je stav Republike Srpske da treba voditi razgovore u okviru BiH o svim otvorenim pitanjima, te da je sav problem BiH u bošnjačkoj politici reintegracije, a ne implementacije Dejtonskog sporazuma.

Nakon online sastanka, Dodik je naglasio da Bošnjaci uporno žele da reintegrišu BiH kako oni zamišljaju, u kojoj nema ni Srba ni Hrvata.

- To je neka građanska podvala koju oni stalno proturaju, jer misle da to zvučno djeluje zapadnim zemljama i traže građansko uređenje koje je apsolutno neprimjenjivo u BiH - rekao je Dodik večeras novinarima u Laktašima, prenosi RTRS.

Prema njegovim riječima, ukoliko je u nekom vremenskom periodu nemoguće doći do dogovora u okviru BiH o tome kako ići dalje, onda je normalnije očekivati da se pokuša mirno razići.

- To je ono što sam rekao i samom komesaru. Pošto je on iskreno pozvao na razgovor, iskreno sam mu i rekao da je nemoguće očekivati da Srbi podrže priznanje Kosmeta kao nezavisna država, a da Republiku Srpsku ostave da mrcvare u BiH, kako oni misle i kako žele - naglasio je Dodik.

Neophodno je, smatra Dodik, naći balans između toga, jer dvije gotovo identične situcije ne mogu imati dva različite rješenja.

Ako je Kosovo nezavisno, rekao je Dodik, zašto onda ne može Republika Srpska da bude nezavisna i po kom principu.

- Ovakav stav izazvao je reakciju druga dva člana Predsjedništva, a Željko Komšić je napustio sastanak nakon moje tvrdnje da je nezgodno da Predsjedništvo bude to koje će voditi te progovore jer imamo Komšića koga ostali predstavnici hrvatskog naroda ne smatraju legitimnim - rekao je Dodik.

  • Žozef Borelj

    Žozef Borelj

    Foto: Arhiv


To svi pričaju

Dodik je naveo da u tom pogledu hrvatski predstavnici smatraju da su Bošnjaci kalkulisali i izabrali Komšića kako bi imali dva člana Predsjedništva, a da Hrvati nemaju nijednog legitimnog.

- On se nešto naljutio i napustio videosastanak. Јa nisam to prvi rekao, to svi pričaju i svi znaju. Zna i on, a znaju i Bošnjaci koji su ga birali - istakao je Dodik.

On je naglasio da je tokom razgovora sa Boreljom bilo riječi i o stanju u BiH i regionu u svjetlu pandemije koronavirusa.

Više o temi Josep Borrell

NA VRH

Podijeli članak na