ZLOUPOTREBE

Senaid Begić osuđen na dvije i po godine zatvora

Dok je bio na čelu ZZO ZDK od 2012. do 2016. godine nezakonito je zapošljavao, nepropisno vršio refundaciju troškova liječenja u inostranstvu, zloupotrebljavao naknade za troškove prijevoza...

Begić: Bio na čelu ZZO ZDK. Arhiv

FTV

28.4.2021

Kantonalni sud u Zenici izrekao je drugostepenu presudu u predmetu protiv Senaida Begića, poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, i drugih, kojom je Begić osuđen na dvije i po godine zatvora. Ova informacija potvrđena je za FTV iz Kantonalnog suda Zenica.

Begiću se izriče i mjera obavljanja funkcije rukovođenja u državnim organima, javnim preduzećima i javnim ustanovama u trajanju od jedne godine i šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude, a vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava se u vrijeme trajanja ove mjere.


Senaid Begić. Arhiv

Općinski sud u Zenici tokom prošle godine izrekao je prvostepenu presudu kojom je Begić osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i prevare u službi.

Kako je tada navedeno, u vrijeme dok je obnašao funkciju direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK od 2012. do 2016. godine nezakonito je zapošljavao, nepropisno vršio refundaciju troškova liječenja u inostranstvu, zloupotrebljavao naknade za troškove prijevoza i kupio skupocjeni mobitel koji po odlasku s funkcije direktora nije razdužio.

Optuženom u ovom predmetu Omeru Avdakoviću Kantonalni sud izrekao je uvjetnu osudu kojom se utvrđuje kazna zatvora od šest mjeseci i istvoremeno se određuje da se kazna neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo.

Senaid Begić član je Glavnog odbora SDP-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.