NAJTUŽNIJI DAN U GODINI

Pravoslavci danas obilježavaju Veliki petak

Od Velikog četvrtka do Vaskrsa ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti

A. K.

U Sabornoj crkvi Večernje bogosluženje održat će se u 17:00 sati

Foto: Agencije


Pravoslavni hrišćani, koji vrijeme računaju prema julijanskom kalendaru, danas obilježavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista. Ovo je najtužniji dan u godini za sve hrišćanske vjernike. 

Na Veliki petak crkva se sjeća događaja koji su neposredno prethodili raspeću.

Počevši od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, neuspjelog pokušaja da ga optuže, pa do glasnog vikanja judejskog naroda: “Razapni ga!”. Zatim nošenja krsta kroz grad, na putu prema Golgoti, razapinjanja i praštanja dželatima riječima: “Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade”.

Mitropolit Dabrobosanski Hrizostom danas će u Staroj crkvi u Sarajevu služiti Carske časove u 09:00 sati, a u Sabornoj crkvi Večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice i statije u 17:00 sati.

Na Veliki petak se ne služi liturgija i strogo se posti. Običaj je da se farbaju vaskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Od Velikog četvrtka do Vaskrsa ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti. Umjesto toga, vrijeme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje se drvenim klepetalima.

Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obilježava se vrijeme smrti i skidanja sa krsta tijela Gospodnjeg. Tada se na posebno ukrašen sto, ispred oltara koji predstavlja Hristov grob, iznosi plaštanica. Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepetala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu.

Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vjernici u tišini dolaze na cjelivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći. Tada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.

Više o temi Veliki petak

Više o:

Veliki petak Vaskrs
NA VRH

Podijeli članak na