ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik: RS je već napravila svoj "non paper"

Dodik je ponovio da će doći vrijeme za miran razlaz u BiH

Milorad Dodik. Agencije

A. Ka.

3.5.2021

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska napravila svoj „non pejper“.

- Svašta se piše, ali ako je to pomodarstvo, evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš „non paper“, pa ćemo ga jednog dana, kada to odlučimo, isto tako poslati svima - rekao je Dodik novinarima u Banj Luci.

Neželjeni eksperiment

On je naveo da je Republika Srpska u Narodnoj skupštini održati raspravu, sačiniti i artikulisati svoju platformu za pregovore sa Federacijom BiH i Bošnjacima i Hrvatima, kao konstitutivnim narodima, o tome šta i kako raditi u BiH. Prema njegovim riječima, sve to će se raditi bez učešća stranaca. Dodik je ponovio da će doći vrijeme za miran razlaz u BiH, navodeći da u toj državi nema nikakvog kohezionog elementa koji bi mogao da okupi konstitutivne narode. Prema njegovim riječima, stranci su dugo pokušavali da naprave BiH kakvu oni žele, a da se na kraju to pokazalo kao neželjeni eksperiment. Dodik je naveo da prije desetak godina niko, sem RS, nije smio pomenuti referendum niti pričati o tome da BiH treba da se raspadne.

- Sve se to govorilo ranije, a sada to neki i potvrđuju, ranije su nas krivili kao da remetimo nešto, a danas to čujemo iz usta važnih ljudi u svijetu - kazao je on.


Ocjenjujući da će doći vrijeme mirnog razlaza u BiH, Dodik je istakao da Srbi nemaju razloga da se mobilišu prema bilo kakvoj ratnoj opciji i da treba da se okupe oko politike koja će dati snagu. Dodik je još kazao da će sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, koji sjutra dolazi u posjetu BiH, razgovarati i o donaciji EU, koja je krajem prošle godine odredila više od tri milijarde eura podrške investicijama zemljama Zapadnog Balkana. On je naveo da je za BiH, odnosno Republiku Srpsku predviđena podrška za neka četiri projekta, od čega i za Koridor 5C – od Doboja prema Vukosavlju, odnosno Orašju.

Znatna donacija

- Tu treba da dobijemo znatnu donaciju, što je za nas veoma važno jer je dio trase kojom želimo da spojimo Banjaluku sa Beogradom - rekao je Dodik.

Dodik je zaključio da EU više ne radi na proširenju, da nema konsenzusa o tome da primi nove zemlje u članstvo, dok u BiH fingiraju priču o 14 tačaka za koje znaju da ne mogu biti sprovedene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.