REAKCIJE

HNS: Snažno zagovaramo ujedinjenje BiH bez diskriminacije

Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine mora uživati temeljno demokratsko načelo da se kandidira i da bude izabran

Hrvatski narodni sabor neće odustati od zahtjeva. HNS

N. Demirović

7.5.2021

Iz Hrvatskog narodnog sabora oglasili su se večeras i komentirali posljednje odluke Njemačke, nakon što je njemačka vlada danas razgovarala o problemima reforme Izbornog zakona u BiH i problemima legitimnog političkog predstavljanja.


Proizvoljna tumačenja

- Stavovi njemačke savezne vlade nisu ni izašli u javnost, a već nailaze na razne zlonamjerne interpretacije i proizvoljna tumačenja. Jasno, prvi su u javnost i izašli isti oni čija je svrha biti sredstvo diskriminacije i narušavanja ustavnog poretka BiH. Upravo je to srž poruke koja je upućena ispred njemačke savezne vlasti i u potpunosti podržavamo takve stavove, saopćeno je večeras iz Ureda za informiranje Hrvatskog narodnog sabora.

Kako je rečeno, Hrvatski narodni sabor snažno zagovara unutarnje, društveno i političko ujedinjenje Bosne i Hercegovine bez diskriminacije bilo koga, kao niti pokušaja dominacije te se snažno protivi narativu ratne retorike i secesionističkih pretenzija.

- Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine mora uživati temeljno demokratsko načelo da se kandidira i da bude izabran. Neprihvatljivo je i poražavajuće da i danas dio naših građana, uključujući pripadnike Romske i/ili Židovske zajednice ili neko od pripadnika drugih nacionalnih manjina, nema takvu mogućnost. Ukoliko je izraz hrvatske političke volje, kao konstitutivnog naroda, da ih u tijelima vlasti na svim razinama predstavlja neko od pripadnika druga dva konstitutivna naroda, ili neko ko se izjašnjava kao pripadnik nacionalnih manjina, to je njihovo demokratsko pravo, poručili su iz HNS BiH.


Legitimno pravo

Hrvatski narodni sabor podsjeća da je legitimno predstavljanje Ustavni sud BiH izdvojio u svim svojim presudama.

- Hrvatski narodni sabor neće odustati od zahtjeva koji sprječavaju diskriminaciju i dominaciju brojčano veće konstitutivne zajednice koja je sve neustavne odredbe iskoristila čak tri puta u Predsjedništvu BiH, a takvo što kontinuirano radi na entitetskoj razini što je definirano u odluci Ustavnog suda BiH. Legitimno predstavljanje njemačke govorne zajednice i konstitutivna autonomija koju uživaju u Belgiji je primjer onoga što Hrvatski narodni sabor zagovara kao politički model u Bosni i Hercegovini. Jednakopravnost konstitutivnih naroda i legitimno predstavljanje jamče opstojnost, stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine, stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.