SAOPĆENO IZ INSTITUCIJE

Tužioci Tužilaštva BiH mogu u svim predmetima davati uputstva ostalim tužilaštvima

Održali Kolegij, na kojem su razmatrali javno objavljeno priopćenje Federalnog tužiteljstva FBiH, te zauzeli pravni stav povodom iznesenih tumačenja

M. Aš.

Tužilaštvo BiH: Jasan stav

Foto: Avaz


Tužitelji Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, dana 29. travnja / aprila, održali su Kolegij, na kojem su razmatrali javno objavljeno priopćenje Federalnog tužiteljstva FBiH, te zauzeli pravni stav povodom iznesenih tumačenja odredbi Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine.

Kako je primjećeno učestalo pozivanje na to priopćenje od strane različitih institucija i pojedinaca, te iznošenje tvdnji o nezakonitom postupanju Tužiteljstva BiH, imamo potrebu izvjestiti javnost o donesenim zaključcima.

Na kolegiju su usvojeni zaključci kojima u ostvarivanju svojih prava i nadležnosti, sukladno članku 37. Zakona o kaznenom postupku BiH, tužitelji Tužiteljstva BiH mogu u svim predmetima iz nadležnosti Tužiteljstva BiH i Suda BiH, davati potrebna uputstva svim tužiteljstvima u oba entiteta i Brčko Distriktu BiH.

Zauzimanje pravnog shvatanja i stavova o odredbama ZKP BiH mogu zauzimati samo organi koji postupaju po ZKP BiH, a nikako organi koji po istom ne postupaju. Javno objavljivanje tumačenja Zakona o kaznenom postupku BiH od pravosudne institucije koja po tom zakonu ne postupa, može imati negativne posljedice po ostvarivanje prava i ovlasti svih tužitelja u Bosni i Hercegovini.

Ovaj način rada, primjenjivan je više puta u proteklom periodu, sa tužiteljstvima u Bosni i Hercegovini i nikada nije bio sporan, te su na taj način postizani značajni zajednički rezultati.

U tom smislu, Tužiteljstvo BiH poziva Federalno tužiteljstvo Federacije BiH, kao i druga tužiteljstva u Bosni i Hercegovini, da nastupe jedinstveno u procesuiranju teških oblika najtežih kaznenih djela sistemske korupcije i kaznenih djela protiv pravosuđa, kao i svih drugih teških kaznenih djela učinjenih u okviru organiziranog kriminala, gospodarkog kriminala, terorizma, trgovine ljudima i svih drugih kaznenih djela iz nadležnosti Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, nastavlja intenzivan rad na svim predmetima i pored teških uvjeta prouzročenih pandemijom Covid 19, te neće podleći pritiscima bilo koje vrste, a sve u cilju zaštite građana i ostvarivanja vladavine prava, što je jedan od prioriteta za ispunjavanje uvjeta u procesu europskih integracija.

Više o temi Tužilaštvo BiH

TUŽILAŠTVO BIH
Kod Kalinovika pronađeni skeletni ostaci
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na