PARLAMENT FBIH

Nije prihvaćen izvještaj Federalnog tužilaštva: Još nije formiran odjel za borbu protiv korupcije

Jedina stvar koja razara cijelo društvo je kriminal od mjesne zajednice do Vijeća ministara

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FbiH se održava online. PrintScreen

Piše: E. H.

2.2.2021

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nisu odobrili izvještaj o izvršenju budžeta Federalnog tužilaštva u 2019. godini.

Najviše rasprave tokom ove tačke dnevnog reda bilo je povodom podatka koji je iznijela sekretar u tom tužilaštvu Lidija Petric da je u budžetu za 2019. bio planiran novac za djelatnost posebnog odjela Tužilaštva čije osnivanje nalaže zakonodavstvo o borbi protiv korupcije, ali da takav odjel još nije formiran.


Brojna pitanja

Na pitanja pojedinih zastupnika zašto se to nije desilo i šta je bilo s planiranim novcem, Petric je odgovorila da za uzrok treba pitati druge institucije jer Federalno tužilaštvo nije nadležno, a da na osnovu rebalansa budžeta, od maja 2020., u budžetu Tužilaštva nema više stavke za ove namjene.

Po riječima Lidije Petric, vjerovatni uzrok je što izostaje 'neka druga volja' za formiranje odjela, pa tehničko pitanje nedostajućih smještajnih kapaciteta, iako se i ono otvara i ponekad ističe od nadležnih kao mogući uzrok, nije primarna kočnica.

Zastupnik Dževad Adžem. PrintScreen

Zastupnik Dževad Adžem je kazao kako se na osnovu svega može reći da je Federaciji preskupa investicija boriti se protiv kriminala i korupcije.

- Zadužujemo se pola milijarde, milijardu, a ubijeđen sam, da smo uspostavili odjel protiv organizovanog kriminala i korupcije, uopće nam ne bi trebalo zaduženje. Jedina stvar koja razara cijelo društvo je kriminal od mjesne zajednice do Vijeća ministara. Dajte, krajnje je vrijeme da sačuvamo državu, da zaživi taj odjel protv kriminala i korupcije - poručio je Adžem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.