BILEĆA

Čarobna penjačica pokazuje svoju raskoš

Stara je više od 70 godina i zaštićena od UNESCO-a, ističe Radovanović

Piše: P. Mucović

10.5.2021

Glicinija ljepotom privlači pažnju. P. MUCOVIĆ

Zavisno od vremenskih prilika, krajem aprila ili početkom maja Bilećani imaju mogućnost da najljepše proljetne trenutke provedu u ambijentu prošaranom bojama glicinije.



Plava kiša

Čarobna penjačica, u narodu poznata po nazivu plava kiša, svoju raskoš pokazuje u bašti restorana „Stari dom“.

Vlasnik ovog restorana Milenko Radovanović kaže da je ovaj primjerak glicinije jedan od najstarijih u Bosni i Hercegovini.


Radovanović: Jedan od najstarijih primjeraka u BiH. AVAZ

- Čuvamo je i održavamo da nam što duže traje. Ona se održava isto kao vinova loza. Kada sam ja došao u Bećarušu, glicinija je bila zapuštena, ali smo je uspjeli sačuvati i danas možemo da uživamo u njenoj ljepoti i hladovini koju nam pravi - ističe Radovanović.

Dodaje da je od sugrađana čuo da je glicinija stara više od 70 godina i da je zaštićena od UNESCO-a.


Listopadna biljka

Zbog svoje ljepote glicinija godinama privlači pažnju. Nekada su mladi svoje prve susrete zakazivali upravo kod glicinije. Poznati novinari i TV ekipe dolazili su u Bileću da bi pravili reportažu o njenoj ljepoti.

Glicinija je listopadna, višegodišnja puzavica. Može narasti do 30 metara. Listovi su sjajni, zeleni, dužine 10-30, a širine 9-13 centimetara. Cvjetovi su bijeli, ljubičasti ili plavi, sa 15-20 grozda u proljeće, koji obično procvjetaju sredinom maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.