BAJRAMSKI INTERVJU

Reis Kavazović za "Avaz": Bosna šapatom više ne pada

Može biti da je jedan od ciljeva i da se Bošnjaci obeshrabre, da prijeđu preko stotina hiljada ubijenih, silovanih, osakaćenih i protjeranih

Razgovarao: Fahir Karalić

12.5.2021

Reis Kavazović: Budućnost BiH je neupitna. Avaz

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović dao je ekskluzivni bajramski intervju za „Dnevni avaz“. Kavazović je, osim o Bajramu, govorio i o aktuelnim temama u našoj zemlji, poput dizanja nacionalnih tenzija u proteklom periodu, pričama o kojekakvim non-paperima, prekrajanju granica, sukobima...

Posebno se osvrnuo na borbu države i društva s pandemijom koronavirusa, poručivši jasno da je nedopustivo to što se kasni s nabavkom vakcina.

Zajednički život

Dočekujemo Bajram nakon još jednog ramazana u teškim vremenima pandemije. Koja bi bila Vaša poruka vjernicima? Imamo li razloga za radost ovog Bajrama?

-Bez obzira na sva iskušenja, vjernici uvijek imaju razloga za radost u ovim blagoslovljenim danima Božije milosti i oprosta, kao što je i obaveza vjernika biti optimistima. Kur'an nam poručuje da nadu u Božiju milost i proviđenje gubi samo narod koji sebe vodi u zabludu.

Bio je ovo po mnogo čemu težak ramazan za sve nas. Ali smo, i pored posebnih mjera zaštite na kojima smo insistirali, uspjeli obilježiti ovaj mubarek mjesec. Ja sam imao priliku obići više džemata širom Bosne i Hercegovine i zadovoljan sam aktivnostima u našim džamijama i načinom na koji smo, brinući se o zdravlju ljudi, ipak organizirali kolektivni dio ibadeta i obreda.


Tokom obilježavanja Lejletul-Bedra, poručili ste da je Bedr paradigma borbe za slobodu, bolju i sretniju budućnost u našoj BiH. Koliko smo danas slobodni u BiH i kakva su Vaša predviđanja budućnosti Bosne i Hercegovine?

-Sloboda se nikome ne daje. Svako se mora za svoju slobodu izboriti. Ali ona je prije svega stanje duha. Treba znati da nijedan narod, nijedna država nisu poraženi dok njihov duh nije slomljen, dok oni nisu digli ruke od sebe i svojih ciljeva.

Što se tiče budućnosti Bosne i Hercegovine, mislim da je ona neupitna kao međunarodno priznate, suverene i samostalne države. Pitanje je samo koliko će se vremena izgubiti dok se svi ne uvjere da je najbolji put za sve rad na općem interesu, vrijednostima zajedničkog života i uzajamnog poštovanja.


Ponovo se govori o novim crtanjima granica, pa i novom ratu... Koliko su, po Vama, ozbiljne ove prijetnje? Ima li razloga za strah, iako međunarodna zajednica i Sjedinjene Američke Države poručuju da neće biti promjena granica?

-Ne znam šta je prava istina oko tih tzv. non-papera, ali sam siguran da neko ipak opipava puls. Na marginama evropske politike, a, nažalost, u pozicijama odlučivanja u našem susjedstvu, tavore te neke retrogradne ideje o malima, koji bi - na račun svojih komšija, majorizacije drugih, pa i progona i genocida - da budu veliki.

Zato mislim da ipak treba tim retrogradnim snagama stalno i iznova slati poruku da za njih nema mjesta u budućnosti evropskih prostora. Zato nisam od onih koji misle da se preko ovoga olahko treba prelaziti i da se trebamo navikavati na nove realnosti koje se lansiranjem ovakvih nebuloznih vizija pokušavaju normalizirati.

Potrebno je takve politike javno prokazati i njihove nosioce isključiti iz bilo kakvih razgovora o budućnosti ovog dijela svijeta. Najbolje bi bilo da građani prepoznaju pogubnost takvih politika i da oni uskrate svoju podršku. Odsustvo reakcije, pa i sankcija za one koji zagovaraju postizanje ratnih ciljeva navodno mirnim putem i neka otcjepljenja etnički „očišćenih“ prostora te prekrajanje granica mogu poslati poruku njihovim glasačima da je to ostvariv i realan cilj.

Svjestan sam straha da nas rasprava o ovim temama vraća u neka tamna vremena, da skreće pažnju s nužnih reformskih procesa, da se ponovo prizivaju rat i stradanje, ali to je razlog više da čitav svijet osudi zagovornike ovakvih politika i da im jasno da do znanja da njihovi naumi neće proći.

Ekonomski bankrot

Pojavljuju se neki neslužbeni dokumenti u kojima se spominje i raspad BiH, pojedini strani analitičari upozoravaju da se Bošnjaci ne bi mogli sami braniti, a srbijanski ministar Vulin ponovo govori o ujedinjavanju svih Srba... Kako Vi to komentirate, trebaju li i kako Bošnjaci odgovoriti?

-To su te opasne ideje o kojima sam govorio. I devedesetih su rekli da se „muslimanski narod ne može odbraniti“. Mislim da je cilj ovih poruka ono što sam rekao, da se uvjere građani regiona kako se mirnim putem mogu postići ratni ciljevi kako bi nastavili davati podršku tim političarima i politikama koji ovaj dio Evrope drže kao taoce i vuku nas u nove krize i sukobe, a o korupciji i ekonomskom bankrotu da i ne govorimo.

Može biti da je jedan od ciljeva i da se Bošnjaci obeshrabre, da prijeđu preko stotina hiljada ubijenih, silovanih, osakaćenih i protjeranih i da napokon dignu ruke od Bosne i Hercegovine kao zemlje slobodnih građana i ravnopravnih naroda, da pristanu na dodatne podjele ili čak raspad države. Mislim da ove politike računaju na to da će nam ogaditi našu domovinu, da će nas iscrpiti i da ćemo se mi zamoriti. Nije prvi put da su napravili takvu grešku u procjeni našeg naroda.

Bosna šapatom više ne pada, pa ni non-paperom.


Bh. građani su nekoliko puta protestirali, jer im vlasti nisu nabavile vakcine. Treba li narod imati još sabura, i to u vrijeme dok se region i svijet masovno vakcinišu, a BiH ima jednu od najviših stopa smrtnosti od koronavirusa u svijetu?

-Nedopustivo je to što se kasni s nabavkom vakcina. Građani imaju pravo da ih više ne interesira čija je nadležnost i ko je šta trebao uraditi. Više puta sam od izbijanja pandemije u ime članova i pripadnika Islamske zajednice molio političare da ostave politizaciju po strani i da se fokusiraju na zaštitu života građana, na pomoć zdravstvenom sistemu i ekonomiji.

Protesti su legitiman izraz građanskog nezadovoljstva. Ono protiv čega sam ja bio i ono na šta upozoravam i sada jeste da nasilje, pa i nasilni protesti, ne mogu biti rješenje za bilo šta. Ništa se neće riješiti na ulici. Zato pozivam sve još jednom da pokažemo odgovornost i da shvatimo ozbiljnost situacije, a one na vlasti da preuzmu odgovornost za živote građana.


Duhovna slast ramazana ničim ne može biti umanjena

- Ostaje da se ramazan doživljava i na individualnom nivou i da je svako od nas imao priliku za lično, samostalno i od svijeta odvojeno propitivanje, duhovnu nadogradnju, odricanje i žrtvovanje. To nam niko i nikada ne može uskratiti ni oduzeti. To je između vjernika i njegovog Stvoritelja i duhovna slast ramazana ničim ne može biti umanjena - poručuje reis Kavazović.

Slaba država ne može zaštititi nikoga

Sve vakcine što imamo u Federaciji su sadaka. Je li sramota da smo i 26 godina od agresije na BiH i dalje ovisni o sadaki? Koliko je to naš poraz, odnosno poraz države, društva, posebno jer su tokom krize na vidjelo isplivale brojne koruptivne afere u kojima su učestvovali predstavnici vlasti, a tiču se čak i nabavke medicinske opreme?

-Mislim da se na primjeru nabavke vakcina najbolje vidjelo kuda nas vode ove politike stalnih blokada, netransparentnog poslovanja državnih institucija i uopće neefikasne države. Politikantstvo ubija. Slaba država ne može zaštititi nikoga.

Zato naš odgovor ne može biti razočarenje u državu i dizanje ruku od nje, nego, naprotiv, odlučnost da se svi angažiramo kako bi se ona ojačala i kako bi njene institucije napokon počele služiti građanima zbog kojih postoje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.