ULOŽILI PRIGOVOR

Odbrana zločinca Karadžića protivi se njegovom premještanju u Veliku Britaniju: Bio bi ratni zarobljenik

Prema riječima Robinsona, "bude li ubijen u zatoru u Velikoj Britaniji, Mehanizam će od Karadžića stvoriti mučenika, što će zauvijek potkopati rad ovog suda"

A. J.

Karadžić: Odbrana iznijela sumnje da u britanskom zatvoru neće biti siguran

Foto: Arhiv


Odbrana ratnog zločinca Radovana Karadžića uložila je prigovor na odluku Mehanizma za krivične sudove u Hagu da njihov branjenik bude premješten u zatvor u Velikoj Britaniji, a u kojem su iznijete sumnje da on tamo neće biti siguran, rekao je advokat prvog predsjednika RS Peter Robinson.

Robinson je istakao da odbrana smatra da je ovo veoma opasan razvoj situacije za Karadžića.On je dodao da ne znaju u koji će konkretno zatvor biti prebačen Karadžić, jer je Mehanizam odbio da saopći, iako je odbrana tražila.

- Karadžić razumije da ne može da bira mjesto u kojem će služiti kaznu, ipak, bilo je neodgovorno da ga Mehanizam pošalje u državu u kojoj bi bio u opasnosti ili bi morao da izdržava kaznu u samici, kada su na raspolaganju druge države u kojim ovi problemi ne postoje - rekao je Robinson za „Večernje novosti“.

Robinson je naglasio da Karadžić smatra da bi u britanskom zatvoru bio "ratni zarobljenik" jer je, kako kaže, "Velika Britanija u ratu bila na strani muslimana, te da će biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista".

Prema njegovim riječima, "bude li ubijen u zatoru u Velikoj Britaniji, Mehanizam će od Karadžića stvoriti mučenika, što će zauvijek potkopati rad ovog suda".

Robinson je potvrdio da je odbrana dobila odluku o premještanju njihovog klijenta iz Haga u zatvor u Velikoj Britaniji.

U odluci je navedeno da je ta zemlja obavijestila Mehanizam da je za to spremna i podsjeća da postoji sporazum između UN-a i britanske Vlade o izdržavanju kazne osuđenih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju iz 2004. godine.

Javnost je o ovoj odluci obavijestio ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominik Rab (Dominic Raab) na svom "Twitteru".

On je napisao da je ta zemlja saglasna sa odlukom da Karadžić bude prebačen u jedan od njenih zatvora i da treba da se ponosi svime što je učinila da osigura njegovo hapšenje, pa do toga da baš u toj zemlji izdržava kaznu.

NA VRH

Podijeli članak na