BEOGRAD

Srbija: Bivši pripadnik VRS-a osuđen za silovanje u Kalinoviku

Sud je posebno zabilježio riječi koje joj je optuženi rekao, a koje su bile dovoljne da izazovu visok nivo straha za njeno dvoje djece“, dodala je sudija

BIRN

Viši sud u Beogradu

Foto: Arhiv


Viši sud u Beogradu osudio je danas Dalibora Krstovića na devet godina zatvora zbog silovanja Bošnjakinje koja je bila zatvorena u osnovnoj školi u Kalinoviku u avgustu 1992. godine.

Sudija Zorana Trajković rekla je da je žrtva zarobljena sa dvoje djece, uzrasta od sedam i devet godina, i da je bila „civil u bespomoćnom stanju“.

Krstović je takođe pretio da će silovati i decu, naglasila je Trajković.

 - Sud je posebno zabilježio riječi koje joj je optuženi rekao, a koje su bile dovoljne da izazovu visok nivo straha za njeno dvoje djece“, dodala je sudija.

Žrtva je pozvana da naknadu štete traži na građanskom sudu, što je uobičajena praksa u Srbiji.

Presudom je utvrđeno da je Krstović došao u osnovnu školu Miladin Radojević u Kalinoviku, gdje su se nalazili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti, silovao jednu ženu i takođe dozvolio vojniku koji je bio sa njim da je siluje.

Na početku suđenja u januaru 2020. godine, Krstović je odbacio je optužbe. On je rekao da je bio policajac ali da je u ljeto 1992. godine postao pripadnik VRS.

Istakao je da je otišao u školu u Kalinoviku, jer su njegovi rođaci bili u zarobljeništvu na teritoriji koju su kontrolisali Bošnjaci, te da je čuo da će doći do razmjene zarobljenih civila za Srbe.

Više o:

Srbija Kalinovik
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na