MOSTAR

Đulić: Federacija BiH se mora uključiti u finansiranje Partizanskog spomen-groblja

Model upravljanja nejasan, ali je riječ o remek-djelu, kazao Kordić

Piše: M. Smajkić

21.5.2021

Partizansko spomen-groblje u Mostaru, jedno od najvećih na Balkanu. M. SMAJKIĆ

Mostarski grad mrtvih“, Partizansko spomen-groblje, jedno od najvećih na Balkanu, koje je 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom BiH, napokon je postalo tema gradskih vlasti s ciljem njegove obnove i revitalizacije, ali i iznalaženja modela upravljanja i zaštite ovog kompleksa.



Zatražili prijem

Najavio je to mostarski gradonačelnik Mario Kordić, istakavši da je model upravljanja nejasan, ali da je riječ o remek-djelu koje Mostar treba iskoristiti te da će o svemu posljednju riječ imati Gradsko vijeće Mostara.

Ovo remek-djelo velikog arhitekte Bogdana Bogdanovića i, nakon Starog mosta, drugi najznačajniji arhitektonski spomenik u Mostaru više od dvije decenije je omiljeno mjesto za vandalska orgijanja.

Tako su do sada nebrojeno puta u ovom kompleksu lomljene kamene ploče s imenima stradalih Mostaraca, iscrtavane „svastike“ i razna fašistička obilježja, ispisivani su pogrdni grafiti, paljeni čempresi, dok je svako obilježavanje značajnih datuma prošlo uz obavezno jako osiguranje policijskih snaga, nerijetko i specijalaca, zbog čestih napada na antifašiste!

Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, u izjavi za naš list naveo je kako ga je, prije svega kao građanina, obradovala poruka gradonačelnika Kordića u vezi s Partizanskim spomen-grobljem.

- Mi smo, naravno, u ime SABNOR-a, zatražili prijem kod gradonačelnika i očekujemo da ćemo vrlo brzo imati sastanak na kojem ćemo izložiti naša razmišljanja o tome kako zaštititi i upravljati Partizanskim grobljem. Jedan od modela je da se upravljanje prepusti Javnom preduzeću „Parkovi“, kao što je to bilo prije rata, koje ga je održavalo u stanju na ponos grada. Drugi je da se formira zasebno preduzeće, kao što su u drugim gradovima razni memorijali, ali, definitivno, u cijelu priču se mora uključiti Federacija BiH, jer im je to obaveza, s obzirom na činjenicu da je riječ o nacionalnom spomeniku BiH - kazao nam je Đulić.

Đulić: Dva modela. M. SMAJKIĆ

Ponos grada

Istakao je da ni u SABNOR-u ne bježe od toga da im se kompleks da na upravljanje.

- Agencija „Stari grad“ je zadužena za upravljanje Partizanskim grobljem. Međutim, vidimo da je to, zapravo, komično i neozbiljno. Stoga, ako se ne iznađe neki model, mi smo spremni Partizansko groblje učiniti samoodrživim i na ponos kako gradu tako i državi - poručio je Đulić.



Godinama na meti vandala. M. SMAJKIĆ

Nebrojeni apeli

Prije skoro dvije godine, podsjetimo, članovi Odbora za obnovu i revitalizaciju Partizanskog groblja, na čijem je čelu Raif Dizdarević, konstatirali su da je ovaj spomenik u katastrofalnom stanju te su, kao nebrojeno puta do tada, apelirali na nadležne da ga konačno zaštite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.