POTVRĐENO ZA AVAZ

Nakon najave tužbe, KCUS dao dokumentaciju za preminulog Seada Palića

Dokumentaciju moram pregledati detaljno i nakon toga odlučiti o daljnjim radnjama, kazao je za „Avaz“ Koldžo

KCUS ipak Koldži predao dokumentaciju. Avaz

Piše: A. Čengić

18.5.2021

Nakon što je advokat porodice Palić Damir Koldžo prošle sedmice najavio da će ove sedmice predati krivičnu prijavu protiv Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ova ustanova ekspresno je reagirala.

Nesnosni bolovi

Jučer je na ruke advokata stigla obimna dokumentacija za Seada Palića, koji je preminuo na respiratoru od posljedica koronavirusa u KCUS-u 23. marta.

- Oko podne sam zaprimio cjelokupnu dokumentaciju u predmetu ''Palić''. U svakom slučaju, ovu dokumentaciju moram pregledati detaljno i nakon toga odlučiti o daljnjim radnjama - kazao je za „Avaz“ Koldžo.

Palić je u KCUS primljen 8. marta, u jeku trećeg vala pandemije koronavirusa, zbog nesnosnih bolova i teškog disanja. Preminuo je 23. marta u 44. godini.

Njegova supruga Mirela Palić ranije je za naš list najavila da će podnijeti krivičnu prijavu zbog nemara u liječenju.

Dosta nelogičnosti

- Početkom prošle sedmice dobio sam dokumentaciju za Atifa Hotu, još jednu porodicu koju zastupam. Ima dosta stvari u dokumentaciji koje su nelogične. Hota se liječio kao Covid pacijent iako je nekoliko puta testiran i svaki put mu je PCR test bio negativan. Za ovaj slučaj, dok provjerim s porodicom, najvjerovatnije ćemo predati krivičnu prijavu - potvrdio nam je Koldžo.

Preko inspekcije i Ministarstva do dokumenta

Koldžo je prvo uputio zahtjev KCUS-u da mu dostavi dokumentaciju za ova dva pacijenta. Kako nije dobio povratnu informaciju, obratio se Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Sarajevo. Oni su dopis proslijedili Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Ni nakon inspekcijskog nadzora nije dobio potpunu dokumentaciju pa je pisao Ministarstvu zdravstva FBiH. Tek kada je „Avaz“ objavio da će ove sedmice predati krivičnu prijavu protiv KCUS-a, Koldžo je dobio dokumentaciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.