SREBRENIK

Mnogi žele vidjeti Gradinu gdje se snimala "Hasanaginica"

Ovdje možete vidjeti aute s registracijama iz Njemačke, Nizozemske, Austrije, Slovenije, uglavnom dolazi naša dijaspora, kaže Džakulić

Piše: H. Čalić

19.5.2021

Gradina izgrađena prije nekoliko stoljeća. H. Čalić

O historiji i kulturi Bosne i Hercegovine svjedoče brojne kule i gradine koje su građene i prije nekoliko stoljeća.

Mnoga zdanja su uređena, značajan broj proglašen je nacionalnim spomenicima, među njima i Gradina, koja se prvi put spominje 1333. godine, a oko koje se razvio grad Srebrenik. Za nju mnogi govore da je možda najljepša u BiH, a opisali su je Edin Mutapčić, Rusmir Djedović i Kemal Nurkić u knjizi „Grad Srebrenik do sredine 19. stoljeća“.


Došli mladenci

Ekipa „Avaza“ posjetila je ovu utvrdu podno planine Majevice. Senad Džakulić, radnik na parkingu, kazao nam da ima posjetilaca, ali s ljepšim vremenom tek se očekuje veći broj gostiju.

Seid i Nina Šiljić: Trenuci za pamćenje. H. Čalić

- Ovdje možete vidjeti aute s registracijama iz Njemačke, Nizozemske, Austrije, Slovenije. Uglavnom dolazi naša dijaspora. Nedavno je tu bila grupa ljudi iz Goražda, bili su skoro cijeli dan, razgledali kulu. Imamo i suvenirnicu, ima se šta vidjeti i čuti. Ovdje se snimala i čuvena drama „Hasanaginica“. Mi, Srebreničani, volimo svoju Gradinu, čuvamo je i ponosimo se njome - istakao je Džakulić.

Na ulazu u Gradinu nalazi se visoka drvena ćuprija. Tu smo zatekli mladence Seida (25) i Ninu (23) Šiljić iz Srebrenika. Nakon vjenčanja, došli su da fotografijama ovjekovječe svoj najsretniji dan.


Suveniri privlačni posjetiocima. H. Čalić

- Ja sam mašinski inžinjer, supruga agronom. Oboje smo zaposleni, ne planiramo ići iz svoje domovine. Gradina je simbol BiH - rekli su nam Šiljići.

Besim i Šehiza Salkić: Obilazak historijskih mjesta. H. Čalić

Malo dalje, pod samim bedemima, grupa gostiju razgledala je bosanske starine. Profesor Besim Salkić iz Kamenice kod Zvornika, koji je sa suprugom Šehizom preživio genocid u Srebrenici, došao je na Gradinu. Iz Cazina mu je u posjetu došao šura Enes Duraković. Za Bajram su posjetili i Potočare, Kulu Husein-kapetana Gradaščevića.

Dom bosanskog bana

Gradina se prvi put spominje 15. februara 1333. godine u ugovoru koji su pod Srebrenikom (Srebrenička povelja) zaključili ban Stjepan II Kotromanić i predstavnici Dubrovačke Republike o ustupanju Stona, Pelješca, Prevlake i još nekih posjeda Republici u zamjenu za godišnji danak od 500 perpera.

Srebrenička kula jedna je od najočuvanijih tvrđava iz srednjeg vijeka u BiH, a bila je dom bosanskog bana Stjepana Kotromanića sve do njegove smrti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.