NOVA PROVOKACIJA

"Istočna alternativa" traži da se ulica u Srebrenici nazove po Handkeu, a Duraković odgovara: Neće ići

To je inicijativa koja neće imati nikakvu mogućnost da se realizira u Srebrenici po cijenu da mi prestanemo biti dijelom bilo kakvih koalicionih priča sa onima koji će podržati takvu inicijativu, rekao je Duraković

Handke poznat po svojim stavovima o negiranju genocida i podršci Miloševićevom režimu. Arhiv

Piše: A. Jamaković

19.5.2021

Predstavnici Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske podnijeli su prijedlog Skupštini opštine Srebrenica da ulica Maršala Tita u ovom gradu bude nazvana po književniku Peteru Handkeu, koji je poznat po svojim stavovima o negiranju genocida i podršci Miloševićevom režimu.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je za Srnu da je apsurdno da jedino u Srebrenici postoji ulica Maršala Tita.

Riječ je o još jednoj u nizu provokacija koje dolaze iz ovog udruženja, smatra predsjednik Skupštine općine Srebrenica Ćamil Duraković koji je za portal "Avaza" kazao da nije zvanično zaprimio takvu incijativu.

- To je inicijativa koja neće imati nikakvu mogućnost da se realizira u Srebrenici po cijenu da mi prestanemo biti dijelom bilo kakvih koalicionih priča sa onima koji će podržati takvu inicijativu. To u Srebrenici, dok se mi išta pitamo, neće ići. To je samo jedna u nizu provokacija koju "Istočna alternativa", nažalost potpomognuta nekad institucijama entiteta RS koje je finansiralo rad tog udruženja, koja se pokušava provući u Srebrenici. Sačekat ćemo i tražit ćemo svaku mogućnost da to osporimo - rekao je Duraković za "Avaz".


Duraković: Ništa zvanično nisam zaprimio. Avaz

Podsjećamo da je Pavlović još 2019. godine predao zahtjev Općini Srebrenica, u kojem je tražio da mu se odobri lokacija za postavljanje biste Handkeu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.