KRUG 99

Prof. Server: Čović i Dodik jačaju etno-nacionalizam da bi ostali na vlasti

Ovi nazličiti non-paperi govore šta hoće Dodik i Čović, kaže Server

Server: Neke ovlasti sa kantona i entiteta treba prenijeti na državu. Arhiv

Piše: L. Memčić

23.5.2021

Na redovnoj sesiji Kruga 99 pod nazivom "Je li vrijeme za postdjetonsku Bosnu i Hercegovinu" govorio je profesor na američkom Univerzitetu "Johns Hopkins" Danijel Server (Daniel Serwer).

Server je bio izaslanik Stejt departmenta 1995. godine i u uvodnom dijelu sesije je komentirao period potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir (Dejtonski mirovni sporazum) i, danas aktuelno pitanje, zašto Hrvati nisu dobili treći entitet.

- Amerikanci su nametnuli Dejtonski sporazum i pitanje je zašto nije formiran treći entitet, koji su i tada željeli Hrvati iz Hercegovine i imali podršku susjedne Hrvatske te su bili u snažnom položaju. Hrvatska je zapovijedala snagama Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te kontrolirala tokove naoružanja prema Armiji Bosne i Hercegovine (ARBiH) - rekao je Server.



Opasna izmjena zakona

Kaže da su u Dejtonu tri konstitutivna naroda uspjela da sklope mir na osnovu podjele vlasti te da nijedan narod ne može i nema pravo preuzeti vlast.

- Nije nikakvo čudo što su etno-lideri pristali na ono što su im ponudili Amerikanci, kao ni to što Čović i Dodik jačaju etno-nacionalizam da bi ostali na vlasti. Sva tri naroda moraju paziti šta žele. Ovi nazličiti non-paperi govore šta hoće Dodik i Čović - kaže Server.

Dodaje da se situacija može i poboljšati, ali i pogoršati, a to možemo vidjeti na osnovu izmjene Izbornog zakona u Mostaru, kao i da to može biti i opasno zbog raznih tehničkih mogućnosti.

Odgovornost za pregovore sa EU

Server dodaje da neke ovlasti sa kantona i entiteta treba prenijeti na državu.

Potrebno je fokusirati se na prijenos ovlasti sa kantona i entiteta na Sarajevo (državu BiH, op.a.), a neke ovlasti na općine, jer Državna vlada u Sarajevu bi trebala imati odgovornost za pregovore sa EU, a općine bi trebale osiguravati posebna sredstva za usluge građanima - kaže Server.

Zaključio je da je preduslov za to da se Ustav prenese sa grupnih na individualna prava te da je lakše za građane komunicirati sa općinskim vlastima nego sa kantonalnim ili entitetskim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.