PODRŠKA MIJATOVIĆU

Konaković: Veze Debevca i Mehmedagića rezultirale su odbacivanjem optužnica protiv direktora OSA-e

Živimo u zemlji u kojoj politika skoro u potpunosti kontrolira tužilaštva, a, nažalost, čini mi se sve više i sudove, smatra Konaković

Konaković: Sprega politike i pravosuđa. Arhiv

Piše: E. Halimić

23.5.2021

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, uputio je otvoreno pismo Ranku Debevcu, predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine i Osmanu Mehmedagiću, generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercergovine, u kojem traži da podnesu neopozive ostavke.

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković za „Avaz“ je kazao da u potpunosti podržava inicijativu i zahtjev Mijatovića.


Iskazati svoj stav

- Nažalost, Debevca i Mehmedagića na ostavke ne može natjerati ni Parlament. Procedure njihovih izbora su komplekse, a posebno kad je u pitanju Debevec. Mi možemo samo iskazati svoj stav i to preko nekog nivoa vlasti. Ovdje su stvari davno izmakle kontroli i oni su davno prevršili mjeru. Svjedočim zloupotrebi položaja Osmana Mehmedagića, lično sam bio izložen takoj vrsti upotrebe njegove pozicije za obračun sa nama koji smo politički neistomišljenici. Debevec i Mehmedagić ne kriju svoje veze i to rezultira brzim odbacivanjem presuda i optužnica protiv Mehmedagića u procesima koji su u potpunosti jasni – naglasio je Konaković.

Dodao je da ništa novo nismo rekli kada je u pitanju sprega politike i pravosuđa.

- Puno više dokaza imamo o Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu u vremenu Dalide Burzić i o utjecaju Mehmedagića, i o tome mogu svjedočiti. Postoji ta veza i taj link i njih dvojica pomažu jedan drugom i to je, naravno, nezakonito – istakao je Konaković.


Brojne afere

Govoreći o brojnim aferama, Konaković ističe da to nije nešto o čemu se previše piše i govori i zato to je bitan postupak Vojina Mijatovića.

- On je ukazao na ovaj veliki problem. Tu su slučajevi Dragičević i Memić, a ovih dana otvara se još jedan veliki slučaj ubistva mladog čovjeka. Podnosio sam lično desetine krivičnih prijava, koje su bile jasne i čiste i koje nikad nisu rezultirale optužnicama. Živimo u zemlji u kojoj politika skoro u potpunosti kontrolira tužilaštva, a nažalost čini mi se sve više i sudove. To se može promijeniti samo kad na pozicije dođu ljudi koji žele da rade po zakonu – zaključio je Konaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.