POTVRĐENO PISANJE "AVAZA"

Zavod PIO dostavio podatke: Osmica morao u penziju prije četiri mjeseca

Mehmedagić i Buha krili podatke, ali šta su otkrili svjedoci Tužilaštva BiH

Mehmedagić: Iz afere u aferu. Arhiv

Piše: M. Aščić

25.5.2021

Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, prema podacima Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO), a koji su proslijeđeni Tužilaštvu BiH, i zvanično je penzioner.


Zakon jasan

Mehmedagić je, prema podacima Zavoda PIO, morao u penziju otići još prije četiri mjeseca jer je utvrđeno da je napunio 40 godina, četiri mjeseca i 26 dana radnog staža (uključujući i beneficirani radni staž), zvanično evidentiranog u Federalnom zavodu (PIO/MIO) s jučerašnjim danom.

Zakon o radu u institucijama BiH precizirao je da radni odnos, prema sili zakona, prestaje kada zaposlenik napuni 40 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Ovu informaciju „Avaz“ je objavio još 11. maja. Na zahtjev Tužilaštva BiH, Zavod PIO im je proslijedio kompletnu dokumentaciju, čime je potvrđeno da Bakirov Osmica obavlja dužnost šefa tajne službe kao penzioner.


Mlinarević: Dala iskaz u Tužilaštvu. Avaz

I to radi mjesecima i uredno prima plaću veću od 5.000 KM i na taj način ostvaruje nezakonitu imovinsku korist. Za ova četiri mjeseca nezakonito je zaradio 20.000 KM.

Mehmedagić i njegov zamjenik Trifko Buha krili su ove podatke od javnosti, zbog čega je Tužilaštvo, nakon otkrića „Avaza“, i pokrenulo provjere i počelo sa saslušanjem svjedoka.


Saslušane uposlenice

U Tužilaštvu su jučer saslušane Vesna Mlinarević i Bruna Jurić, rukovoditeljice u OSA-i. Mlinarević je direktorica Direktorata za podršku u OSA-i. Ona se u ovoj pravosudnoj instituciji zadržala skoro sat, ali, prema informacijama našeg lista, njena služba nije imala podatak o Osmicinom penzionisanju, jer se to očigledno krilo i od uposlenika. 

Jurić: Odazvala se pozivu. Avaz

Kakve podatke ima Kantonalni zavod PIO

Zanimljivo je to da je Tužilaštvo BiH dobilo i podatke o Mehmedagićevom stažu od Kantonalnog zavoda PIO u Sarajevu. No, prema tim podacima, Osmica ima 39 godina i 4 mjeseca staža i ne poklapaju se s podacima iz Federalnog zavoda PIO, koji su, prema zakonu, najrelevantniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.