KANTON SARAJEVO

Predloženo da se konkursi za nastavnike razredne nastave raspisuju na period od tri godine

Navedeno treba da se odnosi isključivo na konkurse za upražnjena radna mjesta na kojima se ne traži zamjena učitelja razredne nastave, kazali su iz Sindikata

Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS: Važan je interes učenika. Arhiv

A. K.

25.5.2021

Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS je uputio zahtjev Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS da se konkursi za nastavnike razredne nastave raspisuju na period od tri godine.

- Navedeno treba da se odnosi isključivo na konkurse za upražnjena radna mjesta na kojima se ne traži zamjena učitelja razredne nastave, nego na upražnjena radna mjesta nastala zbog penzionisanja, raskida ugovora o radu i slično.  Prema našim evidencijama takvih radnih pozicija je oko 100. Svjesni smo da ćemo zbog navedenog u narednom periodu imati i pojedine slučajeve tehnološkog viška, prije svega zbog "prerastanja" ugovora o radu iz određenog na neodređeno, ali smatramo da je važniji interes učenika nego dodatne tegobe u radu Ministarstva i Sindikata. Sindikat garantuje da u ovom slučaju niko neće ostati bez posla - navodi se u zahtjevu upućenom resornoj ministrici Naidi Hota - Muminović.

Osim toga, pozivaju da se razmisli o prijedlogu vezanom za dodatno bodovanje u ustanovi u kojoj se kadidat boduje.

- Pozivamo Vas da još jednom dobro razmislite i da prihvatite prijedlog Sindikata prema kojem broj dodatnih bodova u ustanovi u kojoj se kandidat boduje bude 0,20. Naime, katastrofalan je prijedlog da se isto boduje samo 0,05 bodova, što pokazuje neznanje predlagatelja ili lošu namjeru prema učenicima - zaključeno je u zahtjevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.