BIJELJINA

I ove godine bez maturskih večeri: Još jedna generacija položila ispit zrelosti

Prije svega, moramo se brinuti za zdravlje svih, ističe Đurić

Piše: Lj. Lj.

27.5.2021

Osnovnu školu završila 884 učenika, a srednje 1.023. LJ. LJUBOJEVIĆ

U bijeljinskim osnovnim i srednjim školama ni ove godine, zbog pandemije koronavirusa, neće biti organizirane tradicionalne maturske večeri.

Duško Đurić, direktor Aktiva srednjih škola, kaže da je učenicima bila ostavljena mogućnost da organiziraju maturska slavlja kojima bi prisustvovalo tridesetak osoba, ali da učenici nisu iskazali posebno interesiranje za takav način proslavljanja mature.

- Prije svega, moramo se brinuti za zdravlje svih, kako učenika tako i prosvjetnih radnika. Učenici nedostatak organiziranja kolektivnih maturskih večeri nadomještaju organiziranjem privatnih zabava.

Što se tiče upisne politike, u Bijeljini smo u srednjim školama stavljali akcent na proizvodna zanimanja, koja su neophodna tržištu rada, ali i na mogućnost nastavka školovanja na fakultetima - kazao je Đurić.

Ljubica Mlađenović, službenica Gradske uprave, istakla je da će ove godine osnovnu školu u Bijeljini završiti 884, a srednje 1.023 učenika.

- Učenici nisu zainteresirani za organiziranje maturskih slavlja, kao što smo to imali prije korone. Ponuđeni su im dvodnevni i trodnevni izleti, ali ni za to nema posebnog interesiranja, jer je taj prijedlog kasno stigao do učenika i njihovih roditelja - dodala je Mlađenović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.